Λόγια πολλά. Λόγια θερμά, και στο βάθος… 2,4 δισ. δολάρια για εξοπλισμούς. Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε από τον Λευκό Οίκο παίρνοντας στις αποσκευές του το… απόλυτο τίποτα. Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα η αναφορά του Αμερικανού προέδρου για αποφάσεις επί των εξοπλισμών που θα κοστίσουν 2,4 δισ. δολάρια προκάλεσαν αμηχανία και πανικό, με αποτέλεσμα ο μεν Πάνος Καμμένος, που συμμετείχε στη συνάντηση, να δηλώνει -μέσω tweet- ότι «η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. δολάρια, τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά».

Κι άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όμως, έσπευδαν να ξεκαθαρίσουν ότι το ελληνικό κόστος είναι 1 δισ., ενώ το υπόλοιπο 1,4 που περισσεύει (από εκείνα που ανέφερε ο Ντ. Τραμπ) αφορά αμερικανικά κεφάλαια.

Αρνητικές εντυπώσεις επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στην αναβάθμιση του ελληνικού οπλοστασίου, έκανε λόγο για αύξηση των θέσεων εργασίας, όχι στην Ελλάδα αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες…
Στη συνάντηση (που ξεπέρασε κατά τι τον προβλεπόμενο χρόνο) εξετάστηκε όλο το πλέγμα της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και προέκυψε καταρχήν συμφωνία σε ένα γενικό πλαίσιο, που θα εξειδικευθεί στη σημερινή συνάντηση της ελληνικής ηγεσίας με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πες.

Το θέμα των αμερικανικών συμφερόντων έθεσε με το «καλημέρα σας» ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για αναβάθμιση των ελληνικών F-16, πριν καν αρχίσει η συνάντηση.

Αμέσως μετά, περίπου… ανακοίνωσε τη διάθεση αεροσκαφών F-15 στην Αθήνα, αναφέροντας ονομαστικά την εταιρεία «Μπόινγκ». «Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Τόπο με τρομερές δυνατότητες. Υπάρχουν προβλήματα, τα άφησαν πίσω τους. Πήραν δύσκολες αποφάσεις. Είμαστε χαρούμενοι με την προοπτική ανανέωσης του στόλου τους.

Υπάρχει προοπτική συμφωνίας για αγορά αεροσκαφών από την “Μπόινγκ”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας παράλληλα συνεχείς αναφορές στην Ελλάδα, «λίκνο της Δημοκρατίας που υποφέρει, αλλά άφησε πίσω της τα προβλήματα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Αθήνα, που, όπως είπε, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, άφησε πίσω τα προβλήματα, αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η ελληνική πλευρά αποτιμά θετικά πέρα από τα συγχαρητήρια Τραμπ, τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας για τη συνεργασία στο εμπόριο, την καινοτομία και τις επενδύσεις.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται από την Αθήνα η υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου στις ελληνικές θέσεις για απομείωση του χρέους, μια συζήτηση που, με βάση τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, αναμένεται να ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί εκτενώς στα ελληνοτουρκικά, καλώντας την Αγκυρα να μη λειτουργεί ως παραβάτης στο Αιγαίο ενάντια σε νατοϊκούς συμμάχους της, υπερασπιζόμενος πάντα την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας, που κρατά και τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών στα χέρια της.

Η ΣΟΥΔΑ

Οσο για τη βάση της Σούδας, και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν σε αυτή, επαναλαμβάνοντας τη στρατηγική της σημασία, ωστόσο οι απαντήσεις θύμισαν περισσότερο χρησμό, παρά καθαρές απαντήσεις.

«Γίνεται σημαντική δουλειά εκεί, μπορεί και πρέπει να ολοκληρωθεί» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να αναφέρει οτιδήποτε για χρονικό ορίζοντα, ενώ ο Ντ. Τραμπ από τη μια ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη «φιλοξενία» των αμερικανικών δυνάμεων, και από την άλλη υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους Ελληνες ως έθνος και σε αυτό που πράττουν σε αμυντικό επίπεδο. «Ηταν πάντα αξιόπιστος σύμμαχος. Θα είμαστε φίλοι για πολλά χρόνια και η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική με την Ελλάδα σε ρόλο-κλειδί» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Newsroom