Οι προσφυγικές ροές προβληματίζουν την κυβέρνηση καθώς μόνο σε ένα 24ωρο περίπου 150 άτομα πέρασαν από την Τουρκία στα νησιά του βορείου Αιγαίου ενώ περίπου 10.000 είναι οι «εγκλωβισμένοι» αιτούντες άσυλο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Ενδεικτικό της δυσκολίας της κατάστασης στο προσφυγικό είναι η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα μετά από αίτημα του δημάρχου Λέσβου. Οι επιπτώσεις του μεταναστευτικό στη Μυτιλήνη θα βρεθούν στο επίκεντρο με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου αλλά και τον πρόεδρο της Δημοτικής κοινότητας Μόριας μαζί με το δήμαρχο Λέσβου να περνούν το κατώφλι της Ηρώδου Αττικού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit υποστηρίζει ότι «δεν φταίει η Ελλάδα» και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση στη Λέσβο δεν πρέπει να αποδίδεται σε αποτυχία της χώρας. Πολλά κράτη της ΕΕ εξακολουθούν ακόμη να αρνούνται την υποστήριξη που έχουν υποσχεθεί».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει αριθμό προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Όπως γράφει η Zeit, «το βήμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία προβλέπει ότι οι αιτήσεις παροχής ασύλου πρέπει να εξετάζονται άμεσα στα νησιά (σ.σ. όπου καταφθάνουν οι πρόσφυγες). Παραβιάζουν λοιπόν οι ελληνικές αρχές τη συμφωνία; Έχουν αποτύχει;» διερωτάται η εφημερίδα και σημειώνει: «Μια ματιά στα νέα αριθμητικά στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής δείχνει ότι η μεταφορά αυτή των προσφύγων από την Ελλάδα αποτελεί αντίδραση σε μια αφόρητα επιβαρυντική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Αυτή κλιμακώθηκε τελευταία με την πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Και αυτή προκλήθηκε τουλάχιστον με συνευθύνη εξαιτίας της απραξίας πολλών κρατών της ΕΕ».

Η Zeit σημειώνει ότι από τους 63.302 πρόσφυγες που προβλέπεται να φύγουν από την Ελλάδα για να κατανεμηθούν σε άλλες χώρες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας μετεγκατάστασης, που ισχύει τυπικά από πέρσι, αποχώρησαν από τη χώρα μόλις 4.410 πρόσφυγες. Τέλος, αναφερόμενη στην επισήμανση της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, η εφημερίδα σχολιάζει ότι πρόκειται για «μια απαίτηση που μοιάζει ανάρμοστη».

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle


Newsroom