Εξαιρετικά δύσκολο, σχεδόν απίθανο, χαρακτηρίζουν ανώτατες τραπεζικές πηγές, αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το ενδεχόμενο να αρθούν πλήρως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ως το τέλος του προγράμματος, δηλαδή ως τον Αύγουστο, επισημαίνοντας πως ούτως ή άλλως ο οδικός χάρτης που έχει δημοσιοποιηθεί δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο. Η κατάσταση περιπλέκεται, μάλιστα, λόγω της αιφνίδιας έντασης στο γεωπολιτικό-διπλωματικό πεδίο, κάτι που εμφανώς δεν είχαν προβλέψει ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στη Φρανκφούρτη, και πλέον παρακολουθούν τις εξελίξεις μέρα με τη μέρα, αποφεύγοντας την όποια εκτίμηση και ευελπιστώντας ότι η ένταση θα αποκλιμακωθεί γοργά, έτσι ώστε να μη δυσχεράνει τις λεπτές διαβουλεύσεις για το χρέος και την «επόμενη ημέρα».

Ευρωπαϊκές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Επένδυση» σημειώνουν ότι το τοπίο θα είναι πιο «καθαρό» μετά την ολοκλήρωση των stress tests τον Μάιο, όπου τότε θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των capital controls. Οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι, αν και το νέο χρήμα αποτελεί πλέον το ένα τέταρτο των καταθέσεων -με τάση να φτάσει στο ένα τρίτο ως την επόμενη χρονιά-, η πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων μέσα στους επόμενους έξι μήνες είναι δύσκολη. Σε ερώτηση, πάντως, για το αν η περαιτέρω χαλάρωση ή άρση των capital controls σχετίζεται με την ύπαρξη «ομπρέλας» από την ΕΚΤ, δηλαδή με το waiver, η απάντηση ήταν μάλλον ενθαρρυντική, καθώς τα δύο θέματα δεν φαίνεται να σχετίζονται, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση της Κύπρου.

Σημειωτέον ότι, παρά την αύξηση των καταθέσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, η αύξησή τους στο σύνολο του 2017 ήταν μόλις 5 δισ. ευρώ, λόγω της αβεβαιότητας του πρώτου τετραμήνου, κι αυτό, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει πόσο… νευρικοί είναι ακόμα οι καταθέτες.

Εν αναμονή της επίσκεψης της επικεφαλής του SSM, κυρίας Ντανιέλ Νουί, στην Αθήνα, η κινητικότητα στα επιτελεία των συστημικών τραπεζών και στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είναι έντονη. Αλλεπάλληλες επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με funds και επενδυτικές τράπεζες στο εξωτερικό, συναντήσεις και γεύματα εργασίας στο ανώτατο επίπεδο (του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών) στο εσωτερικό, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης τις νέες «ασκήσεις» από τον SSM. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οι τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν τα πρώτα στοιχεία για το stressάρισμα, με εμφανές το αίσθημα της ανακούφισης μετά τη δημοσιοποίηση των δυσμενών σεναρίων, που ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο, με μοναδική εξαίρεση τις παραδοχές για τις τιμές των ακινήτων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και αυτός ο σκόπελος εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεραστεί, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν αποφασίσει να «απορροφήσουν» οι ίδιες το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων που πρόκειται να βγουν στο σφυρί μέσα στους επόμενους μήνες, αποτρέποντας έτσι τη βίαιη κατρακύλα των εμπορικών τιμών.

Αν και «ο Διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές, η γενικότερη αίσθηση αυτή τη στιγμή είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια μετά την ολοκλήρωση των stress tests. Παρά ταύτα, η διαχείριση του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που παραμένουν στα επίπεδα των 100 δισ. ευρώ, θα απορροφήσει μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους και στα επόμενα χρόνια, με συνέπεια να τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσον θα μπορέσει ο εγχώριος τραπεζικός τομέας να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Μεγάλο μέρος της κερδοφορίας τους θα χρειαστεί για να καλύψει τις υψηλές προβλέψεις τους» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, με φόντο την έντονη κινητικότητα που καταγράφεται στο πεδίο των ρυθμίσεων. Μετά το γενναίο «κούρεμα» ως 80% που προσφέρεται σε «κόκκινες» κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, παρατηρείται ανάλογη τάση -με μικρότερο «κούρεμα» (γύρω στο 60%)- σε προβληματικά «στεγαστικά» δάνεια, για τα οποία η εκτίμηση από τις εποπτικές αρχές είναι ότι απαιτούνται πιο τολμηρές παρεμβάσεις.

Η επικεφαλής του SSM δεν επισκέπτεται εκτάκτως την Ελλάδα, αλλά στο πλαίσιο προγραμματισμένων συναντήσεων με τα επιτελεία των τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος – ανάλογες επαφές έγιναν αρχές Μαρτίου.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΙΣ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Ολοταχώς για 10.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έως το τέλος της χρονιάς

Και ηλεκτρονικοί, και εξ… αντανακλάσεως, και προσαγωγές διαμαρτυρόμενων. Οι πλειστηριασμοί είναι εδώ, η κυβέρνηση έχει προφανώς απενεχοποιηθεί, επιμένοντας ότι καμία «λαϊκή» κατοικία δεν βγαίνει στο σφυρί -χωρίς, φυσικά, να εξηγήσει κανείς τι ακριβώς σημαίνει «λαϊκή»- και άπαντες περιμένουν τη θετική εισήγηση των «θεσμών» ότι όλα βαίνουν καλώς και συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Από τις 21 του μήνα, δηλαδή από την Τετάρτη, άπαντες οι πλειστηριασμοί για χρέη σε ιδιώτες -κοινώς σε τράπεζες- θα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ ξεπεράστηκε με… μαεστρική ντρίμπλα η απροθυμία τοπικών συμβολαιογραφικών συλλόγων να εγγραφούν στο σύστημα, καθώς πλειστηριασμοί π.χ. στα Ιωάννινα θα μπορούν να γίνονται εφεξής και από συμβολαιογράφους π.χ. της Αθήνας. Οσον αφορά τις διαμαρτυρίες και τις συγκεντρώσεις, οι πρώτες προσαγωγές δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει και τις τελευταίες της αναστολές, προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι συμμορφώνεται πλήρως προς τας υποδείξεις των δανειστών.

Τη σκυτάλη θα πάρει από την Πρωτομαγιά (!) το Δημόσιο, και παρά το ότι κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δεν κινδυνεύει καμιά κύρια κατοικία για χρέη στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, λίαν συντόμως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί το Δημόσιο αναφορικά με τις χιλιάδες κατοικίες -μεταξύ των οποίων και κύριες- που έχει δεσμεύσει λόγω χρεών.

Με φόντο τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες για τουλάχιστον 10.000 πλειστηριασμούς ως το τέλος της χρονιάς, αν μη τι άλλο ξεχωρίζει η δραστηριοποίηση του ιρλανδικού fund Polis Dania LTD, που έχει αγοράσει «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και ξεκίνησε ήδη να «βαράει στο ψαχνό», βγάζοντας στο σφυρί ακόμα και κατοικίες λίγων τετραγωνικών μέτρων.


Γιώργος Παππούς