Μέσα σε ένα βαρύ και φορτισμένο πολιτικό κλίμα η κυβέρνηση επιχειρεί να οικοδομήσει μια «ατζέντα καθημερινότητας» την επομένη του κλεισίματος της αξιολόγησης. Η προσπάθεια αυτή σηματοδοτήθηκε από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, ενώ ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, με την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, να υπερκεράσει τις εσωκομματικές αντιθέσεις, εμμένοντας στην ανάγκη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και ποντάροντας στην έξοδο στις αγορές.

Ωστόσο, τα μέτωπα όχι μόνο παραμένουν ανοιχτά, αλλά πολλαπλασιάζονται. Η επιθετική ρητορική υπουργών -αλλά και του ίδιου του κ. Τσίπρα- προς τη Δικαιοσύνη συνεχίζεται, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη, να κάνει λόγο για «πόλεμο»! Ταυτόχρονα, η «πληγή» του «Καμμένος-gate» -παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσει όπως-όπως-, παραμένει ανοιχτή, με τον υπουργό Αμυνας, μάλιστα, να στέλνει πολλαπλών ερμηνειών μηνύματα, δηλώνοντας ότι αυτός και ο κ. Τσίπρας θα βαδίζουν μαζί μέχρι το τέλος. Την ίδια ώρα, το Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με μια άλλη «ανοιχτή πληγή», αυτή των τηλεοπτικών αδειών. Η αγωγή που κατέθεσε ο κ. Βαρδινογιάννης κατά των αρμόδιων υπουργών για διαφυγόντα κέρδη του Star, εξαιτίας του αποτυχημένου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, προκάλεσε ταραχή στο Μαξίμου. Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και η «υπόθεση Γεωργίου» και η έκδηλη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών για μια υπόθεση που θα έχει δικαστική συνέχεια, την ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Μάλιστα η κυβέρνηση κατέθεσε ρύθμιση στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών για την αποζημίωση του κ. Γεωργίου, την ώρα που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ασκούσε νέα αναίρεση για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ… Στους «πονοκεφάλους» της κυβέρνησης ήρθαν να προστεθούν τόσο τα καθημερινά πλέον επεισόδια στα Εξάρχεια όσο και οι επιθέσεις του «Ρουβίκωνα». Αποκορύφωμα, η έφοδος των αναρχικών στα καταστήματα της Ερμού, τα οποία ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε «μεμονωμένο επεισόδιο».

Επίσης, νομοσχέδια που παρουσίασε -ανεπισήμως- το Μαξίμου ως κυβερνητικό σχεδιασμό ήδη έχουν γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής και αμφισβήτησης. Ενδεικτικά, ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε ισχυρούς εσωκομματικούς κραδασμούς, έφερε απέναντι σχεδόν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και σε δύσκολη πλέον θέση την υπουργό Πολιτισμού, κ. Κονιόρδου. Το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ δέχεται ήδη ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση ως σύνολο «ρουσφετιών» σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων. Αντιδράσεις εκδηλώνουν και οι πανεπιστημιακοί για το νομοσχέδιο του κ. Γαβρόγλου για την Παιδεία, με αφορμή ρυθμίσεις που αφορούν την «καρατόμηση» των μεταπτυχιακών. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για τον ΟΑΣΘ, η δημιουργία δύο δημόσιων οργανισμών για τη διαχείριση των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη επιχειρείται να εμφανιστεί ως υπόδειγμα… κρατικοποίησης, αντίβαρο στις μέχρι τώρα «υποχρεωτικές» ιδιωτικοποιήσεις…

Σε άλλη… συχνότητα Τσακαλώτος – Παππάς

Το βαρύ πολιτικό κλίμα επηρέασε τις συζητήσεις στο Υπουργικό, με το Μαξίμου να επιλέγει να δώσει με non paper τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε ή πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση. Ο εκνευρισμός επιτάθηκε από τη διάψευση των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί για έξοδο στις αγορές στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ενώ εκδηλώθηκαν και ενδοϋπουργικές αντιθέσεις, με κυρίαρχη τη διαμάχη του υπουργού Οικονομικών, κ. Τσακαλώτου, και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Παππά, για το… δορυφορικό πρόγραμμα και τον φορέα που θα το διαχειριστεί. Κάποιοι έκαναν λόγο για τις βλέψεις του κ. Παππά για παραγωγικό υπουργείο και αυτό ήταν αρκετό για να αναζωπυρωθούν οι αναφορές σε επικείμενο ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο, κάτι που διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη.


του ΕΥΤΥΧΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗ [email protected]