Το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων μεταξύ τραπεζικών καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων.

Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα αξιοποιηθεί αρχικώς για τον έλεγχο των 1.270.000 φορολογουμένων, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε διάφορες «ύποπτες» λίστες καταθετών.

Εκτιμάται μάλιστα, ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, χάρη στην αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξήγησε ότι το νέο σύστημα είναι το «μαστίγιο», το οποίο δίνει το μήνυμα σε όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ότι το υπουργείο Οικονομιών έχει πλέον τον κατάλληλο μηχανισμό για να τους εντοπίσει.

Προέβλεψε επίσης, ότι η αύξηση των εσόδων που θα προκύψει, θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και θα δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Πώς θα γίνονται οι διασταυρώσεις

Το λογισμικό έχει τη δυνατότητα μέσα από τις διασταυρώσεις των στοιχείων των καταθέσεων και των δηλωθέντων εισοδημάτων του ελεγχόμενου, να εντοπίζει αποκλίσεις και να καταλήγει σε αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής, σε διάστημα μόνο μίας εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, η συλλογή των στοιχείων γίνεται μέσα σε 1 – 2 λεπτά, ενώ η διασταύρωση και η αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής που έχει συντελεστεί, στο βαθμό που έχουν εντοπισθεί αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων, ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας, μπορεί να χρειασθούν μερικές εβδομάδες. Το μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι μπορεί να εντοπίζει σε χρόνο – ρεκόρ τις πρωτογενείς κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων και να τις συγκρίνει με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους – διαδικασία που ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα έως τώρα.

Πρόκειται, πάντως, σε κάθε περίπτωση για αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής, αφού το τελικό αποτέλεσμα θα εξακολουθεί να προκύπτει από τον φορολογικό έλεγχο.

«Βούληση για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής»

«Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη της βούλησης μας για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής» τόνισε, από την πλευρά της, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, αναφέροντας ότι η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος παραγραφής υποθέσεων, οι οποίες βρίσκονται στις διάφορες λίστες του υπουργείου Οικονομικών.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώρος Πιτσιλής, επεσήμανε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση του νέου μηχανισμού διασταύρωσης εισοδημάτων και καταθέσεων. Εξήγησε ειδικότερα, ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου λογισμικού είναι ότι έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί αυτόματα διάφορες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς που δικαιολογούνται αντικειμενικά, και να εντοπίζει τις πρωτογενείς καταθέσεις, τις οποίες και συγκρίνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη, έχουν εκπαιδευτεί πιλοτικά 131 ελεγκτές, ενώ τώρα ξεκίνησε και η εκπαίδευση πιστοποιημένων ελεγκτών του νέου μηχανισμού.


Newsroom