Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται πως βλέπει την ευχή του να πραγματοποιείται, αφού το αμερικάνικο δολάριο έχει ήδη χάσει σημαντικό έδαφος, και σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να αποδυναμωθεί κι άλλο.

Στις 12 Απριλίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το δολάριο ήταν πλέον πολύ ισχυρό, και από τότε ο δείκτης του δολαρίου έχει υποχωρήσει άνω του 3%, με το sell-off να έχει ενταθεί αυτή την εβδομάδα, μετά την αποκάλυψη ενός σημειώματος από τον πρώην διευθυντή του FBI James Comey και μια έρευνα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της διοίκησης Trump και της Ρωσίας.

Η Citigroup, ο μεγαλύτερος trader νομισμάτων στον κόσμο, προστίθεται πλέον και αυτή στη λίστα των αναλυτών που εκτιμούν ότι το αμερικάνικο νόμισμα αναμένεται να υποχωρήσει κι άλλο.

Όπως σημειώνει, το καλύτερο trade απέναντι στον διορισμό ειδικού συμβούλου για τη διερεύνηση των δεσμών μεταξύ Tραμπ και Ρωσίας είναι οι τοποθετήσεις υπέρ μίας ευρείας αδυναμίας του δολαρίου, σε αντίθεση με μια συγκεντρωμένη risk-off κίνηση.

Αυτό, όπως προσθέτει, έρχεται σε αντίθεση με την κίνηση που παρατηρήθηκε αυτήν την εβδομάδα, λόγω της έντασης γύρω από την αμερικανική πολιτική, κι έτσι η χαμηλή απόδοση που παρατηρήθηκε σε ορισμένα μικρά και υψηλού ρίσκου νομίσματα, πιθανώς αποτελεί μια ευκαιρία αγοράς.

Τον Ιανουάριο, ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε ράλι άνω του 5% καθώς οι αγορές ανέμεναν ότι οι πολιτικές Trump για τις υποδομές και την φορολογία, θα έδιναν ώθηση στο δολάριο. Ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν καθώς η οικονομική του ατζέντα δεν φαίνεται να προχωρά, κι έτσι ο δείκτης έχει χάσει όλα του τα κέρδη πλέον.

Όπως τονίζει η Citi, οι επενδυτές είχαν ήδη προχωρήσει στην καλύτερη αποτίμηση ενός βραδύτερου ρυθμού μεταρρύθμισης της πολιτικής μετά το αρχικό ράλι Tραμπ στις αγορές. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί θετικό παράγοντα για το δολάριο, αντίθετα αυτό αυξάνει τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης του δολαρίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Newsroom