Σε επικίνδυνη εξάρτηση από τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, είναι αναγκασμένος να συνεχίσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι το κόστος είναι τεράστιο. Το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών για τις συνομιλίες Καμμένου – Γιαννουσάκη φέρνει τον κ. Τσίπρα μπροστά στις πρώτες μεγάλες αποφάσεις που θα τον συνοδεύσουν για το υπόλοιπο της κυβερνητικής του θητείας.

Ωστόσο, από την αρχή της ταραχώδους αυτής υπόθεσης με τις αποκαλύψεις για τις 12 τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ισοβίτη, η κυβέρνηση δείχνει σιγά-σιγά να κρατά όποιες αποστάσεις μπορεί από τον Π. Καμμένο. Διακριτικά, αλλά σταθερά, για έναν έμπειρο πολιτικό παρατηρητή, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού αναγκάστηκε να καλύψει τον εταίρο του, γιατί αλλιώς δεν θα στεκόταν η κυβέρνηση, επιχειρεί να τον «ξεπλύνει» χωρίς να ανοίξει ο φάκελος των ερευνών που θα καταδείξει το τι ακριβώς έχει γίνει στη συγκλονιστική αυτή υπόθεση. Η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού προκαλεί έντονο προβληματισμό στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όσο περνά ο καιρός, πληθαίνουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που δεν επιθυμούν να υπερασπίζονται κάθε φορά τις επιλογές του Π. Καμμένου.

Ηδη, ο εναγκαλισμός του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον ρόλο του δεύτερου στην υπόθεση του «Νoor 1», τον οδηγεί στην πρωτοφανή απόφαση να μην κάνει δεκτή ούτε την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, κάτι που δεν συναντάται συχνά στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Ιδιαίτερα στα δυόμισι χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η ΝΔ αλλά και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν θετικά στις Εξεταστικές ή Προανακριτικές Επιτροπές που αποφάσισε να στήσει η κυβέρνηση είτε για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ είτε για την Υγεία, παρόλο που έβλεπαν ότι γίνεται καθαρά για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Οπως λένε στη ΝΔ, η κυβέρνηση αποφάσισε να «αθωώσει» μόνη της τον Π. Καμμένο, ενώ είναι γνωστό ότι, εφόσον έχει την πλειοψηφία, θα μπορούσε άνετα να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση μετά τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Γιατί γίνεται αυτό;», αναρωτιούνται κορυφαία στελέχη της οδού Πειραιώς, για να απαντήσουν ότι «ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται τις αποκαλύψεις, λόγω της έρευνας στην επιτροπή, και το μεγαλύτερο κόστος που θα έχει εάν επιχειρήσει συγκάλυψη μετά από όσα θα έχουν ερευνηθεί».

Για παράδειγμα, η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τις συνομιλίες του Π. Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη θα ήταν ένα κομμάτι της έρευνας στην επιτροπή, καθώς επίσης η κλήτευση μαρτύρων που θα έδιναν στοιχεία, όπως ο υπάλληλος του Λιμενικού Π. Χριστοφορίδης και η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα.
Το θέμα, πάντως, θα συνεχίσει να το κρατά ψηλά στην ατζέντα της η Νέα Δημοκρατία, λειτουργώντας σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να μην επιχειρήσει κανείς να δημιουργήσει εμπόδια. Αυτό, διότι, όπως λένε στην οδό Πειραιώς, δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που αποδεικνύει σχεδόν καθημερινά ότι δεν σέβεται τους θεσμούς, ούτε την ανεξαρτησία των εξουσιών.

Ο ρόλος του Στ. Κοντονή και το σενάριο της Προανακριτικής

Παράλληλα με τον Π. Καμμένο, την επιτροπή θα απασχολούσε και ο ρόλος του υπουργού Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, αφού ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι ενημερώθηκε από τον Π. Καμμένο για τις συνομιλίες με τον Γιαννουσάκη ως προς τον ισχυρισμό ότι ήθελε να καταθέσει στοιχεία που θα ενέπλεκαν τον επιχειρηματία Ευ. Μαρινάκη. Ολα αυτά, όμως, με την επιτροπή να ερευνά και να αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές, ψάχνοντας την αλήθεια, θα δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι από την επιτροπή θα περνούσε και ο δημοσιογράφος Μ. Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος φέρεται να είναι ο άνθρωπος που ενημέρωνε τα κυβερνητικά στελέχη για τις δήθεν προθέσεις του καταδικασμένου Γιαννουσάκη.

Από τα σενάρια που εξετάστηκαν στο Μαξίμου ήταν και αυτό της «μετατροπής» του αιτήματος για Εξεταστική Επιτροπή σε Προανακριτική. Δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας να δεχόταν θέτοντάς το ο ίδιος μετά το αίτημα της ΝΔ για Εξεταστική να υπάρξει επιτροπή, αλλά εκείνη που διερευνά ποινικές ευθύνες, με πιο εύκολη τη δυνατότητα να υπάρξει αρνητικό πόρισμα. Ωστόσο, απορρίφθηκαν όλα και αποφασίστηκε να μην ανοίξει καμία επιτροπή, με το σκεπτικό ότι αυτό θα είχε λιγότερο κόστος από το απρόβλεπτο και αχαρτογράφητο αποτέλεσμα που θα υπήρχε εάν λειτουργούσε είτε Εξεταστική είτε Προανακριτική.

«Ζαριά» Αλέξη με ρίσκο

Η κίνηση του πρωθυπουργού να κλείσει κάθε περίπτωση έρευνας για τον ρόλο του Πάνου Καμμένου σε μια υπόθεση με πολλά αναπάντητα ερωτήματα περιέχει τεράστιο ρίσκο και η διαχείρισή του υπό τον φόβο των αποκαλύψεων και των στοιχείων που θα προκύψουν από την έρευνα που συνεχίζεται στη Δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι αποκαλύψεις συνδέουν έναν υπάλληλο του Λιμενικού, μια εισαγγελέα από άλλη περιοχή ευθύνης, δύο υπουργούς και έναν δημοσιογράφο, χωρίς να έχει διερευνηθεί ακόμη ποια η σχέση μεταξύ τους, ποιον ρόλο έπαιξε ο καθένας και αν κάποιος από αυτούς ζητούσε από τον καταδικασμένο Γιαννουσάκη, όπως φαίνεται σε κάποια ηχητικά ντοκουμέντα, να εμπλέξει τον επιχειρηματία Ευ. Μαρινάκη με το πλοίο «Νoor 1».

Από την εφημερίδα «Επένδυση» 


του ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΑΚΟΥ [email protected]