Σε δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση εξελίσσεται η προσπάθεια εσωτερικής διαχείρισης του Σκοπιανού εν όψει της συμβιβαστικής λύσης που επιδιώκει η κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν ώστε να μη βρει μπροστά της το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας είναι η απειλή του «συγκυβερνήτη», υπουργού Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε ονομασία εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία». Με δεδομένο πως οι επικρατέστερες από τις προτάσεις που έχουν πέσει διαχρονικά στο τραπέζι και θεωρούνται πιθανές και σήμερα ως βάση συμβιβαστικής λύσης, όπως το «Νέα Μακεδονία» (Nova Makedonija) ή το Ανω Μακεδονία (Gorna Makedonija), έχουν ως συνθετικό το όνομα «Μακεδονία», το ζήτημα που έχει να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός είναι προφανές.

Ως μια πρώτη κίνηση διερεύνησης των περιθωρίων που υπάρχουν, πέραν των κατ’ ιδίαν συζητήσεων που έχει με τον κ. Καμμένο και των «συσκέψεων αγωνίας» που γίνονται στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει «μίνι» Υπουργικό Συμβούλιο, σηματοδοτώντας και επισήμως τις ενδοκυβερνητικές διεργασίες για τη διαπραγμάτευση με στόχο να διαμορφώσει συνθήκες εσωτερικής συμφωνίας.

Στην κυβερνητική σύσκεψη θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος και όποιοι άλλοι κριθεί απαραίτητο. Θα γίνει ενημέρωση για τη μέχρι τώρα πορεία των συζητήσεων των διαπραγματευτών των δύο πλευρών με τον ειδικό εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς και θα εξεταστούν οι περαιτέρω χειρισμοί.

Ο σκοπιανός τηλεοπτικός σταθμός KANAL 5 μετέδωσε ότι η επόμενη συνάντηση του Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναούμοφσκι, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη και επικαλέστηκε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο μεσολαβητής «θα κάνει πιο συγκεκριμένες κινήσεις» χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για κατάθεση πρότασης για την ονομασία, αν και θεωρείται πιθανό.

Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, σε μια απόπειρα να προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της ΝΔ, τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η γραμμή που ακολουθεί είναι αυτή που είχε ακολουθήσει ο Κώστας Καραμανλής. Προκειμένου μάλιστα να πιέσει την αντιπολίτευση σε «συναινετικό» πλαίσιο επικαλούμενη ότι το θέμα είναι εθνικό, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου θα μπορούσε να δοθεί η «ευκαιρία» στον κ. Καμμένο να συμφωνήσει σε συμβιβαστική λύση στο όνομα της εθνικής ομοψυχίας.

Ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ του Νταβός στο τέλος του μήνα, οπότε θα διαφανούν σαφέστερα και οι προθέσεις της άλλης πλευράς σε ένα τετ α τετ κορυφής.


Λάμπρος Καλαρρύτης