Μπαίνοντας στον Ιούνιο, δύο στους τρεις φορολογούμενος δεν έχουν υποβάλει την φορολογική τους δήλωση και παραδοσιακά θα στριμωχτούν προς τα τέλη τις προθεσμίας στο τέλος Ιουνίου. Όσοι έσπευσαν έχουν πάρει ήδη την κρυάδα ή το έπραξαν εκ του ασφαλούς καθώς το εκκαθαριστικό τους ήταν μηδενικό ή πιστωτικό.

Τα στοιχεία εκκαθάρισης δείχνουν ότι για το 35,60% όσων έχουν υποβάλει δήλωση προκύπτει χρεωστικό εκκαθαριστικό. Αυτοί οι 677.888 συνολικά φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα του 2016, ο οποίος ανέρχεται σε 534 εκατ. ευρώ, με το μέσο χρεωστικό εκκαθαριστικό να είναι σ τα 788 ευρώ.

Σημειώνεται πως η πληρωμή φόρου γίνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως 31 Ιουλίου, τη δεύτερη έως 30 Σεπτεμβρίου και την τρίτη έως 30 Νοεμβρίου.
Στον αντίποδα, 1 στους 6 (16,4%) φορολογούμενους που υπέβαλαν δήλωση, ήτοι 312.691 φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 99 εκατ. ευρώ που φτάνει κατά μέσο όρο στα 313 ευρώ.

Για τους υπόλοιπους 913.421 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό. Αυτοί είναι κατά βάση μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα χωρίς άλλες πηγές εισοδήματος.

Να σημειωθεί πως οι φοροτεχνικοί και λογιστές ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να επεκτείνει τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει αποδεχθεί το σχετικό αίτημα και επιμένει στην καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου.

Ποιες ιατρικές δαπάνες μειώνουν τον φόρο εισοδήματος:

*Έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις

*Έξοδα νοσηλείας

*Έξοδα φαρμακευτικής περίθαλψης

*Έξοδα για την απασχόληση νοσηλευτή/τριας

*Έξοδα σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων που εδρεύουν στην Ελλάδα

*Έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα του ασθενούς και αντικατάστασης μελών του σώματός του με τεχνητά

*Ειδικές δαπάνες περίθαλψης τέκνων με αναπηρία

*Νοσήλια που καταβάλλονται στην αλλοδαπή

Σημειώνεται ότι η έκπτωση φόρου 10% για τα ιατρικά έξοδα που ισχύει για όλα τα φυσικά πρόσωπα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση που οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη έκπτωση φόρου αφού με τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή από την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργείται η συγκεκριμένη φορολογική έκπτωση.


Newsroom