Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή για τη Ρωσία. Η τραγωδία που συγκλόνισε τον κόσμο, άφησε το πιο μελανό του στίγμα στην Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της χώρας. Το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ-154 συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, παρασύροντας στο θάνατο 92 επιβάτες. Στην πλειοψηφία τους καλλιτέχνες, της διάσημης χορωδίας Αλεξάντροφ, όμως ταξίδευαν ακόμα 9 εργαζόμενοι σε τηλεοπτικούς σταθμούς, στρατιωτικοί και ανώτατοι αξιωματούχοι, η διάσημη ρωσίδα φιλάνθρωπος Ελιζαβέτα Γκλίνγκα και οκτώ μέλη του πληρώματος. Αμέσως ξεκίνησε η γιγαντιαία επιχείρηση εντοπισμού του αεροσκάφους, καθώς πολύ γρήγορα διαψεύσθηκαν όποιες ελπίδες πως υπήρχαν επιζώντες.
 
Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τους λόγους της συντριβής του αεροσκάφους. Τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο λάθος. Οι βασικές θεωρίες που εξετάζουμε για την συντριβή του Τουπόλεφ δεν περιλαμβάνουν το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης, επισήμανε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ, Σοκολόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα τεχνικό πρόβλημα ή ένα λάθος του πιλότου» θα μπορούσε να εξηγήσει την καταστροφή.
 
«Σήμερα, οι βασικές θεωρίες δεν περιλαμβάνουν την τρομοκρατία, οπότε υποθέτουμε είτε κάποια τεχνικά προβλήματα ή λάθος του πιλότου μπορεί να ήταν οι αιτίες της συντριβής. Αλλά τονίζω ότι μόνο μια έρευνα, σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή του υπουργείου Άμυνας, θα μας πει με βεβαιότητα τι συνέβη», δήλωσε ο ίδιος.
 
Εν τω μεταξύ 3.000 άτομα συνολικά συμμετέχουν στην διαδικασία ανάσυρσης των σορών των νεκρών από τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Υπολογίζεται πως το κύριο τμήμα του Τουπόλεφ βρίσκεται βυθισμένο σε βάθος 50-100 μέτρων και πως εκεί παραμένουν εγκλωβισμένα τα πτώματα των Ρώσων που ταξίδευαν για την Λαττάκεια της Συρίας, προκειμένου να περάσουν τις γιορτές με τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή.
 
Έχει οριοθετηθεί μια περιοχή περίπου 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και οι έρευνες επικεντρώνονται εκεί. Έχουν επιστρατευτεί 27 πλοία, ντρόουνς και περίπου 100 δύτες που ερευνούν νυχθημερόν το σημείο συντριβής.
 
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας, Ίγκορ Κονασένκοφ, οι έρευνες για την αναζήτηση και ανάσυρση των πτωμάτων θα συνεχιστεί σε 24ωρη βάση αφού η περιοχή θα φωτίζεται από ισχυρούς προβολείς από τη στεριά, τα ελικόπτερα, τα ντρονς και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα, αλλά και τα δεκάδες καράβια του ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή. Εκπαιδευμένοι δύτες αναζητούν, εκτός των άλλων και τα δυο «μαύρα κουτιά» του μοιραίου αεροσκάφους.
 
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί περίπου 20 σοροί και έχουν όλες μεταφερθεί στη Μόσχα, όπου γίνεται η διαδικασία ταυτοποίησης και αναγνώρισης.
 
Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων του αεροσκάφους, πιθανόν βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου του αεροπλάνου, είπε στο Ria Novosti μια πηγή από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου: «Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σοροί των θυμάτων της συντριβής του Tu-154 το πιθανότερο βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου σε ένα βάθος περίπου 60 μέτρων» σύμφωνα με την πηγή αυτή.


Newsroom