Ο επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ, γνωστός για τα γλωσσικά ολισθήματά του, χαρακτήρισε τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλάντιμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, «αυταρχικούς τραμπούκους», ενώ ανάλογες αιχμές άφησε και για μέρος του επιτελείου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Σε έναν κόσμο που ρέπει προς την αταξία με αυταρχικούς τραμπούκους ολοένα και πιο θορυβώδεις στην Άγκυρα, τη Μόσχα και ενδεχομένως ακόμη και σε μια πτέρυγα του Λευκού Οίκου, στην Ουάσινγκτον, χρειαζόμαστε σταθερότητα, χρειαζόμαστε αξιόπιστες αξίες και χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Γερμανός επίτροπος της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκού φόρουμ στις Βρυξέλλες.

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι ηλικίας 60 ετών, όμως παραμένει ένα σχέδιο για το μέλλον. Επειδή η ένωση για την ειρήνη, η κοινότητα των αξιών, όλα αυτά είναι σημαντικότερα από ποτέ», πρόσθεσε.

Ο κ. Έτινγκερ συνηθίζει να απευθύνει χαρακτηρισμούς που προκαλούν σάλο. Μεταξύ άλλων, είχε προκαλέσει την οργή του Βερολίνου, αλλά και του Πεκίνου όταν αποκάλεσε «σχιστομάτηδες» τους Κινέζους, τον Οκτώβριο του 2016 στο Αμβούργο, σε ομιλία του σε επιχειρηματίες.

Στη συνέχεια, ο Ευρωπαίος επίτροπος ζήτησε συγγνώμη.


Newsroom