Πτώση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, κινούμενα στο ίδιο μήκος κύματος με τη Wall Street, η οποία άλλωστε έδωσε και το «έναυσμα» τις προηγούμενες μέρες όπου προεξοφλούσε με κέρδη την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Τέλος καλό, όλα καλά για τους επενδυτές, οι περισσότεροι από τους οποίους επιδόθηκαν σε ήπιο profit-taking κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, προκειμένου να συλλέξουν τους «καρπούς» της γεμάτης από πλευράς συγκινήσεων (και κερδών) εβδομάδας. Έτσι λοιπόν, τα ευρωπαικα χρηματιστήρια προχώρησαν σε διόρθωση σήμερα, η οποία ωστόσο δεν ξεπερνούσε το 1% (εκτός από την Ισπανία), ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ο Εuro Stoxx κατέγραψε ισχυρά κέρδη.

Ειδικότερα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε αυτό το μήνα με τον πιο ισχνό ρυθμό από τις αρχές του 2015 καθώς ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI υποχώρησε στο 52,6 το Σεπτέμβριο από 52,9 τον Αύγουστο. Η ανάγνωση άνω του 50 υπαινίσσεται ανάπτυξη, ωστόσο ο δείκτης βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδά από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά.

Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στη Γαλλία επιβραδύνθηκε 0,1%στο δεύτερο τρίμηνο έναντι ανάπτυξης 0,7% στο προηγούμενο τρίμηνο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές αναμένουν η ανάπτυξη στη Γαλλία το 2016 να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2015.

Ωστόσο καλύτερες των αναμενόμενων ήταν οι μετρήσεις του δείκτη PMI υπηρεσιών και μεταποίησης στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI υπηρεσιών ανήλθε στις 54,1 μονάδες και ο δείκτης PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 49,5 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη άνοδο στις 51,9 και 48,4 μονάδες, αντίστοιχα.

Από πλευράς τίτλων, στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε ο μετοχή της Caixa Bank (-3,7%) μετά την ανακοίνωση για αύξηση κεφαλαίου ώστε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της πορτογαλικής Banco BPI. H Caixa διέθεσε 585 εκατ. μετοχές ή το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου, για να αντλήσει 1,32 δισ. ευρώ. Το τίμημα, στα 2,26 ευρώ διαμορφώθηκε με discount 3,67% έναντι της τιμής κλεισίματος της Πέμπτης.

Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινείται η τιμή του πετρελαίου μετά από τέσσερις διαδοχικές ανοδικές μέρες καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμα –παρά μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ- υπερπροσφορά αργούστην αγορά. Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από την ξεκάθαρη θέση της Λιβύης ότι δεν θα προχωρήσει σε πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου αν πρώτα δεν φτάσει στα επίπεδα της προ-Καντάφι εποχής. Η τιμή του μαύρου υποχωρεί 0,9% στα 45,91 δολάρια ανά βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες οι ευρωαγορές κινήθηκαν ανοδικά μετά την απόφαση των Κεντρικών Τραπεζών σε Ιαπωνία και ΗΠΑ να μην μεταβάλουν τα επιτόκια.

Πάμε στους δείκτες τώρα, όπου ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχώρησε 0,7% στις 345 μονάδες, καταγράφοντας ωστόσο εβδομαδιαία κέρδη 2,2%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση 0,03% στις 6.909 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,44% στις 10.626 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 4.488 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,25% στις 8.823 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,11% στις 16.452 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1225 δολ. από 1,1208 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1,324 δολ./oz.


Newsroom