Η «κρίση της τουλίπας» που ξέσπασε τον 16ο αιώνα στην Ολλανδία είναι η οικονομική «φούσκα» με την οποία συγκρίνονται όλες όσες ακολούθησαν. Ετσι, το video των Financial Times κάνει την… σύγκριση με το Bitcoin. Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, αφού ο Jamie Dimon έσπευσε να χαρακτηρίσει τον ενθουσιασμό για το κρυπτονόμισμα χειρότερο και από τη «μανία της τουλίπας».
Το ερώτημα είναι αν μπορεί να συγκριθεί το εμπόριο των βολβών με το Bitcoin.
Όπως υπενθυμίζεται στο video πριν την κορύφωση της φούσκας για τις τουλίπες, τις αρχές του 1637 το Αμστερνταμ είχε βιώσει μια διετή πανούκλα που μείωσε τον πληθυσμό κατά το 1/5, κάτι που έβαλε ένα πλαίσιο σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του ρίσκου. Μήπως η πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση δημιούργησε παρόμοια συναισθήματα;
Όπως υπενθυμίζεται το εμπόριο βολβών έγινε δημοφιλές σε συγκεντρώσεις που γίνονταν σε παμπ σε όλη την Ολλανδία, κάτι που θυμίζει τα σημερινά forum στο διαδίκτυο.
Ο χαρακτήρας του Bitcoin ωστόσο υπονοεί ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο του 20ου αιώνα. Ένα παράδειγμα είναι το «Ponzi scheme», όπου οι πρώτοι επενδυτές πληρώνονται με τα χρήματα που βάζουν οι νεότεροι.
Μια άλλη αντίφαση είναι ότι το Bitcoin δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα ένα κερδοσκοπικό μέσο που πολλαπλασιάζει την αξία του ταυτόχρονα ένα χρήσιμο νόμισμα για συναλλαγές.
Οι συντάκτες της στήλης Lex καταλήγουν ότι στους κατόχους της τουλίπας έμειναν τα φυτά, ενώ στους αγοραστές του κρυπτονομίσματος ίσως μείνει μια ευκαιρία να διδαχτούν μαθήματα ιστορία.


Newsroom