Στο… κενό για άλλη μια φορά «πέφτουν» οι εκκλήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Από τα στατιστικά στοιχεία υποβολής των δηλώσεων προκύπτει ότι έχει υποβληθεί μόνο η μία στις τρεις δηλώσεις και ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι επιλέγουν να αφήσουν τη σχετική υποχρέωση για την τελευταία στιγμή.

Το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν φέτος ανέρχεται σε περίπου 6,2 εκατ. και από τα στοιχεία προκύπτει ότι έχουν υποβληθεί 2,3 εκατ. δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος του μήνα που λήγει η σχετική προθεσμία θα πρέπει να υποβληθούν συνολικά άλλα 3,9 εκατ. δηλώσεις ή περίπου 200.000 δηλώσεις την ημέρα.

Πρόκειται για αριθμό που μπορεί να αντέχεται από το σύστημα όμως είναι σίγουρο ότι η υποβολή δεν θα πάει ομαλά και τις τελευταίες ημέρες το σύστημα θα κληθεί να σηκώσει ένα πολύ μεγάλο όγκο που θα δοκιμάσει τις αντοχές του.

Από το υπουργείο Οικονομικών επισήμως υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ότι όλοι θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωση έως τις 30 Ιουνίου, αν και δεν πρέπει να την αφήσουν για την τελευταία στιγμή.

Ωστόσο, ήδη φοροτεχνικοί έχουν αρχίσει να στέλνουν μηνύματα προς την Καραγιώργη Σερβίας για την αναγκαιότητα να δοθεί μια παράταση προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση η όποια παράταση δοθεί θα είναι το πολύ έως στις 25 Ιουλίου προκειμένου να μην αλλάξουν οι ημερομηνίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου. Δεν υπάρχει έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.


Newsroom