Εμμεση στήριξη στον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρατώντας ταυτόχρονα αποστάσεις από την τελευταία δικαστική εξέλιξη. «Είναι ζήτημα αρχής να μη σχολιάζουμε εθνικές νομικές διαδικασίες» σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ερωτηθείς χθες για το θέμα. 

Πάντως ο ίδιος, αναφορικά με την αξιοπιστία και την ορθότητα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ την περίοδο 2010-2015 κατά την οποία ο κ. Γεωργίου ήταν πρόεδρος, παρέπεμψε στην επιστολή την οποία η Επιτροπή είχε στείλει τον Αύγουστο του 2016 στις ελληνικές Αρχές, δηλώνοντας ξεκάθαρα την άποψή της.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «η Κομισιόν δέχεται την ορθότητα και την εγκυρότητα όλων των στατιστικών στοιχείων από το 2010 και μετά και επαναλαμβάνει ότι τα στοιχεία είναι πλέον έγκυρα, ακριβώς γιατί επήλθαν οι αλλαγές εκείνες στον τρόπο της λειτουργίας της ΕΣΤΑΤ». «Είμαι πεπεισμένος ότι το σύστημα με το οποίο λειτουργεί πλέον η υπηρεσία σε συνέχεια των αναγκαίων θεμελιωδών αλλαγών που εφαρμόστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες είναι αποτελεσματικό» ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι στην «υπόθεση Γεωργίου» υπήρξε τις τελευταίες ημέρες ανατροπή με την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να αναιρέσει το βούλευμα, με το οποίο ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ απαλλασσόταν από τις κακουργηματικές κατηγορίες ότι διόγκωσε το έλλειμμα το 2009.

Για το θέμα παρενέβη και ο συνήγορος του κ. Γεωργίου, Γεώργιος Στεφανάκης, ο οποίος με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ τόνισε: «Θεωρητικά δεν υπάρχει τέλος στην υπόθεση Γεωργίου…». «Αν ο Ανδρέας Γεωργίου είναι ένοχος, αν πράγματι είπε ψέματα, αν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (για το έλλειμμα) ήταν ανακριβή, δεν θα είχαμε πάρει τα δάνεια» είπε και συνέχισε καυτηριάζοντας: «Αν πράγματι ο κ. Γεωργίου είπε ψέματα, θα ήμασταν πλούσιοι, θα παίρναμε λεφτά που μας περίσσευαν… Τότε να γυρίσουμε αμέσως πίσω τα 320 δισ. ευρώ, να τελειώνουμε».

«Η δικαστηριακή αλήθεια δεν μπορεί να συγκρούεται προς το αυτονόητο, γιατί τότε δικάζεται το κύρος της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν 320 δισ. να τα δώσουμε πίσω; Είμαστε η πλουσιότερη χώρα της υδρογείου;» διερωτήθηκε.

Από την εφημερίδα «Ελευθερία του τύπου» 


Newsroom