Στη σκλήρυνση της γραμμής της στο Μακεδονικό προχωράει η ΝΔ, σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα Σκόπια έφτασαν και σε επίπεδο κορυφής με το τετ α τετ Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός. Η μεγάλη στροφή στην ανάδειξη του «πατριωτικού» προφίλ της παράταξης άρχισε μετά το ογκώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης των περίπου 250.000 πολιτών, που ζητούν να μην αποδεχθεί η Ελλάδα τη χρήση του όρου «Μακεδονία», και κορυφώθηκε στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, την Τετάρτη. Πέντε είναι τα «όχι» του Κυρ. Μητσοτάκη:

  1. Τάχθηκε υπέρ της «μη λύσης», διότι θεωρεί ότι αν ερχόταν στην παρούσα συγκυρία, που το κλίμα είναι εκρηκτικό στην κοινωνία, θα προκαλούσε στο εσωτερικό περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε στο εξωτερικό. «Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» δήλωσε. «Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα».
  2. Εθεσε ως απαράβατο όρο τη δέσμευση των Σκοπίων για την αλλαγή του Συντάγματός τους. «Εγώ δεν θα συζητούσα τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμευόντουσαν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους» δήλωσε. «Δεν θα δεχόμουν καμία αναφορά σε “Μακεδονικό έθνος”, όπως έκανε ο κ. Νίμιτς, χωρίς να πάρει καμία απάντηση από την κυβέρνηση».
  3. Η ΝΔ αφήνει ανοιχτό να μη δεχθεί τον όρο «Μacedonia» ακόμη και με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, αν και η γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008 το συζητούσε. Ο Κυρ. Μητσοτάκης το είπε εμμέσως, ζητώντας τη «βελτίωση του κεκτημένου του Βουκουρεστίου». Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που το «όχι» του στη χρήση του όρου «Μακεδονία» το 1992 είχε βαριές συνέπειες και για τον ίδιο, δηλώνει ανοιχτά ότι η θέση του παραμένει σταθερά ίδια. Καθημερινά όλο και περισσότερα στελέχη της ΝΔ παίρνουν εμμέσως ή ευθέως δημόσια θέση στην ίδια γραμμή, να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία»: Κώστας Αχ. Καραμανλής, Βασίλης Κικίλιας, Δημήτρης Σταμάτης, Μάκης Γιακουμάτος και άλλοι.
  4. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε κάθε χαραμάδα συνεννόησης με την κυβέρνηση Τσίπρα, την οποία κατηγορεί ότι ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις χωρίς να έχει εξασφαλίσει ένα εθνικό μέτωπο συναντώντας τους πολιτικούς αρχηγούς, και χωρίς τη στήριξη του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, που «άλλα λέει το πρωί, άλλα το απόγευμα και άλλα το βράδυ» για ψηφοθηρικούς λόγους. «Για μας το ζήτημα κλείνει εδώ» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Εμείς συνένοχοι σε μια ιστορία που, όπως πάει να τη χειριστεί ο κ. Τσίπρας, κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του έθνους μας, δεν θα γίνουμε». Το πιο πιθανόν είναι να αρνηθεί ακόμη και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, αν τον καλέσει για ενημέρωση. Καλεί τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή να ενημερώσει τα κόμματα και τους πολίτες.
  5. Ακόμη και στην έσχατη περίπτωση που έρθει μια συμφωνία για το σκοπιανό με τους όρους του Βουκουρεστίου (αλλαγή Συντάγματος κ.λπ.), η ΝΔ προσανατολίζεται να μην την ψηφίσει, διότι θεωρεί ότι αν υπάρχει το «Μacedonia» στην ονομασία, στην αγγλική και όχι στη σκοπιανή εκδοχή της, θα προκαλέσει λαϊκή έκρηξη. Πιθανόν να επιλέξει το «παρών». Βλέπει ναυάγιο όμως και όχι συμφωνία.

Η στόχευση

Η Πειραιώς δίνει στο μέγα πλήθος του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης τα χαρακτηριστικά μιας αντικυβερνητικής αντίδρασης. «Ολοι αυτοί οι πολίτες διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης Τσίπρα για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της στο σκοπιανό» δήλωσε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. «Δεν της έχουν εμπιστοσύνη, αφού υπουργοί της και άλλα στελέχη τους (Τσακαλώτος, Γαβρόγλου κ.α) δεν έχουν πρόβλημα τα Σκόπια να ονομάζονται με το συνταγματικό τους όνομα. σκέτο “Μακεδονία”», όπως επισημαίνει. «Από την άλλη, υπάρχει η ΝΔ» τόνισε. «Και εμείς το 2007 και το 2008, επί μήνες διαπραγματευόμασταν το σκοπιανό, αλλά δεν έγινε καμία διαδήλωση. Οι πολίτες ήξεραν ότι αυτή η παράταξη -παρά τις κατά καιρούς διαφορές που υπήρξαν για χειρισμούς- έχει δώσει σκληρές μάχες για το όνομα και τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Το κρατήσαμε επί 30 χρόνια. Το άνοιξαν τώρα Τσίπρας και Κοτζιάς και ακολουθούν μια ανεύθυνη πολιτική, που τους φέρνει απέναντι στους Μακεδόνες και σε όλους τους Ελληνες».

Είναι προφανές ότι η ΝΔ θέλει να συμπαραταχθεί με το αντικυβερνητικό μέτωπο και κάνει ένα βήμα παραπάνω, στέλνει το μήνυμα ότι υιοθετεί τις εθνικές ευαισθησίες και ανησυχίες του, προσδοκώντας σε εκλογικά οφέλη. Ανάμεσα στους αγανακτισμένους της παρούσας συγκυρίας, υπάρχουν και πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από άλλα κόμματα και δεν συμμερίζονται τις απόψεις αρκετών στελεχών του. Είναι παλιοί ψηφοφόροι κυρίως του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει άνοιγμα στους «προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες» και τους καλεί σε συστράτευση με στόχο να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, η Πειραιώς θεωρεί ότι το Μαξίμου πριμοδοτεί παρασκηνιακά τη δημιουργία ενός δεξιού κόμματος, επιχειρώντας να ανακόψει την αυτοδυναμία της ΝΔ ή να περιορίσει την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που θα δυσχέραινε τους ελιγμούς του επόμενου πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και ίσως έβαζε σε σκέψεις τη Φώφη Γεννηματά να αρνηθεί τη συγκυβέρνηση, ώστε η χώρα να ξαναπάει σε εκλογές με απλή αναλογική. «Ο Τσίπρας τραβάει το σχοινί στο Σκοπιανό, επενδύοντας σε άνοδο της ΧΑ και τη δημιουργία μικρού δεξιόστροφου κόμματος για να κλείσει την ψαλίδα με τη ΝΔ» δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος. «Κινδυνεύει, όμως, να καταστρέψει το δεκανίκι του, τους ΑΝΕΛ, και να διώξει από τον ΣΥΡΙΖΑ τους πρώην ΠΑΣΟΚ με πατριωτικές ευαισθησίες». Η νέα στρατηγική του Κυρ. Μητσοτάκη, που ενισχύει τα δεξιά του, ενέχει τον κίνδυνο να προβληματίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους του, εκφραστής των οποίων θεωρείται και ο ίδιος.

Το Μαξίμου προσπαθεί να διεμβολίσει το Κέντρο και όσους θεωρούν ότι πρέπει να βρεθεί λύση και τον κατηγορεί ότι σέρνεται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ. «Δεν ανέχομαι από κανέναν την ανιστόρητη ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό» είναι η απάντηση του προέδρου της ΝΔ. Με την «πατριωτική» στρατηγική συμφωνούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κ.Καραμανλής και Α. Σαμαράς, ο σύμβουλος στρατηγικής Τάκης Θεοδωρικάκος, η Μαρία Σπυράκη, ο Κωνσταντίνος Ζούλας, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κώστας Τσιάρας κ.α. Εκδηλώνεται μία μορφή πίεσης και από το ΕΛΚ και από τις ΗΠΑ για λύση. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όμως, αναλύει τις συνθήκες και τα επιχειρήματά του.

Φραγκούλης Φράγκος

Η ηχηρή παρουσία του επίτιμου στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης προκάλεσε αναταράξεις. Το όνομά του έπαιξε και στο παρελθόν σε σενάρια ότι με την επιρροή που έχει στον στρατό και την εκκλησία θα μπορούσε να ηγηθεί ενός «πατριωτικού» κόμματος. Επί Σαμαρά, του είχαν προτείνει μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά αρνήθηκε. Τον είχαν προσκαλέσει στα 40 χρόνια της ΝΔ, απάντησε ότι θα παραβρεθεί, αλλά η καρέκλα του στην τρίτη σειρά έμεινε κενή. Δεν τον ενδιέφερε τότε η πολιτική. Στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι δεν είναι ρίψασπις. Αντέδρασε αμέσως στον «μαϊμού» λογαριασμό που έφτιαξε κάποιος στα κοινωνικά δίκτυα και τον εμφάνιζε να καθυβρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκανε διάψευση και κινήθηκε δικαστικά. Στελέχη της ΝΔ θα τον ήθελαν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις επόμενες εκλογές. Γίνονται κινήσεις προσέγγισης, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές. «Γνωρίζω τον Φραγκούλη Φράγκο από τον καιρό που ήταν συνταγματάρχης και υπηρετούσε ως ακόλουθος Αμυνας στην Αγκυρα» δηλώνει στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος και βουλευτής Σοφία Βούλτεψη. «Μπορώ να βεβαιώσω ότι ο Φράγκος μόνο σε ένα κόμμα ανήκει: στο κόμμα Ελλάδα. Να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι δεν είναι ο άνθρωπος που θα εκμεταλλευόταν ένα κορυφαίο εθνικό θέμα για να κάνει πολιτική καριέρα. Γι’ αυτό και όταν ερωτάται για τις προθέσεις του, απαντά πως δεν είναι ώρα για κόμματα αλλά για αγώνα για να σωθεί η Μακεδονία. Να γνωρίζετε επίσης ότι ο Φράγκος είναι απόλυτα προσηλωμένος στα δημοκρατικά ιδεώδη. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται αυτήν την ώρα είναι να μην παραδοθούν όνομα και Ιστορία».

Ποιοι (δεν) θα δώσουν το παρόν στις συγκεντρώσεις

 Ανοιχτά υπέρ των συλλαλητηρίων πήρε θέση ο Κυρ. Μητσοτάκης. Είπε ότι ακούει και συμμερίζεται τις ευαισθησίες των πολιτών. Εφόσον οι παμμακεδονικές ενώσεις θα πάρουν πάνω τους και το συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα και δεν υπάρχουν σκιές γύρω από το ποιος το διοργανώνει, δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του να παραβρεθεί και ο ίδιος, όχι συντεταγμένα, με βουλευτές της ΝΔ που είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν. Το σκέφτεται και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στη Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων έδωσαν το «παρών» ο αδελφός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αχιλλέας, με τον γιο του και βουλευτή Σερρών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Τους φωτογράφισαν κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην Αθήνα αναμένεται να παραβρεθούν πολλά στελέχη, εφόσον εκπληρωθούν οι όροι που αναφέραμε: Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε κινητοποίηση και για τη Θεσσαλονίκη αν και δεν πήγε ο ίδιος, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (αν αλλάξει μια εκδήλωση που έχει στις Βρυξέλλες), Βασίλης Κικίλιας, Μάκης Βορίδης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Σοφία Βούλτεψη, Μάκης Γιακουμάτος, Βασίλης Οικονόμου, Κωνσταντίνος Κυρανάκης κ.α.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, η Νίκη Κεραμέως και η Ολγα Κεφαλογιάννη δήλωσαν ανοιχτά ότι δεν θα δώσουν το «παρών». «Δεν θα πάω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κουνάω το δάχτυλο σε όποιον πάει» είπε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε μάλιστα η κ. Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ πως «δεν μπορεί εμείς να λέμε τα Σκόπια “φούφουτους” και όλος ο κόσμος “Μακεδονία”». Για αρκετά στελέχη του κεντρώου χώρου, η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται στο πεζοδρόμιο, όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

 


Η πατριωτική ΝΔ του φιλελεύθερου Μητσοτάκη