«Καυτό» προβλέπεται το καλοκαίρι για την κυβέρνηση η οποία καλείται να κλείσει εκκρεμότητες που θα αποτελέσουν τα προαπαιτούμενα της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης.

Στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου το οποίο έχει στη διάθεσή της η «Καθημερινή», καταγράφονται, ούτε λίγο ούτε πολύ, 83 «βασικά παραδοτέα», για τους επόμενους μήνες, πολλά από τα οποία έχουν προθεσμία τον Σεπτέμβριο.

Βασικοί πυλώνες του είναι τα προνομοθετημένα μέτρα που εξοικονομούν 1% από τις συντάξεις το 2019 και 1% από τη μείωση του αφορολογήτου το 2020-22. Προβλέπεται ότι το φορολογικό πακέτο μπορεί να εφαρμοστεί νωρίτερα, το 2019, αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους θεσμούς κρίνει κατά την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος ότι χρειάζεται μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή του για την επίτευξη του στόχου του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επίσης αναφέρεται ότι στην τελευταία αξιολόγηση θα αποφασιστεί από τους θεσμούς αν προβλέπεται υπεραπόδοση έναντι του στόχου για το 2019 η οποία θα επιτρέψει την εφαρμογή των αντιμέτρων (και ποσών).

Εν τω μεταξύ, επείγει να κλείσουν οι δεκάδες εκκρεμότητες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Φορολογικά-δημοσιονομικά

– Προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).

– Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικά και επαναξιολόγηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλίας έως τον Δεκέμβριο του 2017).

– Στελέχωση της ΑΔΑΕ και καθορισμό των απαραίτητων οργανικών θέσεων μεσοπρόθεσμα (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).

Συντάξεις-εργασιακά-υγεία-πρόνοια

– Επανυπολογισμό όλων των συντάξεων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).

– Τον επανυπολογισμό και έκδοση του 30% των νέων συντάξεων που αφορούν την περίοδο μετά το νόμο Κατρούγκαλου (έως τα τέλη Ιουνίου 2017).

– Την καθιέρωση της υποχρεωτικής εγγραφής των ασφαλισμένων σε έναν οικογενειακό γιατρό (έως την 1η Ιανουαρίου 2018).

-Τη νομοθέτηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα και στα επιδόματα αναπηρίας (έως το Νοέμβριο του 2017)

-Τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος εκπροσώπησης στις κλαδικές συμβάσεις (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).

– Τη νομοθέτηση της αύξησης στο 50% του ποσοστού των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα αποφασίζουν τη διενέργεια απεργιών (έως την ερχόμενη αξιολόγηση)

– Τη σύνταξη έκθεσης (έως τον Δεκέμβριο του 2017) με βάση μια ανεξάρτητη νομική άποψη για τον ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις. Την αναθεώρηση της ισχύουσας διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας (έως τον Φεβρουάριο του 2018) και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων (έως τον Μάρτιο του 2018).

 Παιδεία

Από το κείμενο του μνημονίου προκύπτουν ενστάσεις των θεσμών για τον περιορισμό των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς διαφωνούν με τη φιλοσοφία της ρύθμισης που έχει δημοσιοποιήσει (στο πλαίσιο νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ) το υπουργείο και βάσει της οποίας τίθενται περιορισμοί στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών σπουδών.

Αγορά προϊόντων, εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ

-Την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου (έως το τέλος Ιουνίου).

Την υιοθέτηση (έως τον Ιούλιο του 2017) των 4 συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν τα ποτά. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός του ΕΦΚ που επιβάλλεται στις ζυθοποιίες, το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς.

-Την υιοθέτηση (έως τον Σεπτέμβριο του 2017) νομοθεσίας πάνω στο συμφωνηθέν πλαίσιο για τα κτηματολόγιο.

Ενεργειακά

-Την εκποίηση περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ ΔΕΗ +1,30% μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 ώστε να εφαρμοστεί έως τον Ιούνιο του 2018.

Την κατάρτιση λίστας με 15-20 εμβληματικά έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, με χρονοδιαγράμματα έως την ολοκλήρωσή τους (έως τον Ιούνιο του 2017).

Επίσης προβλέπει την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έως τον Σεπτέμβριο του 2017.


Newsroom