Μέχρι σήμερα θα δέχεται το Taxisnet τις φορολογικές δηλώσεις καθώς λήγει η διορία για την υποβολή τους.

Ο αριθμός των χρεωστικών δηλώσεων φτάνει πλέον στα 2,5 εκατομμύρια, καθώς 150-200 χιλιάδες φορολογούμενοι παραπάνω θα πληρώσουν φέτος πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που είχαν το προηγούμενο έτος. Αυτοί καλούνται να πληρώσουν πριν τελειώσει ο Ιούλιος (εφάπαξ ή σε έως και τρεις δόσεις) επιπρόσθετα 1.377 ευρώ κατά μέσον όρο, με βάση τα εκκαθαριστικά που έχουν ως τώρα εκδοθεί.

Ωστόσο η περιπέτεια της υποβολής φορολογικών δηλώσεων θα συνεχίζεται έως και τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο για δεκάδες χιλιάδες αγρότες που θα πρέπει ως τότε να καταθέσουν και συμπληρωματική εμπρόθεσμη δήλωση, αφού ξεκαθαρίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αν θεωρούνται κατ’επάγγελμα αγρότες ή μη, ώστε να τύχουν και της σχετικής έκπτωσης φόρου.

Στην πράξη, με ελλείψεις ή μη, έως και σήμερα έχουν υποβληθεί σχεδόν 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και αναμένονται τουλάχιστον 100.000 ακόμη, για να κλείσει η διαδικασία.

Τα πρόστιμα

Σε περίπτωση που λήξει η προθεσμία και οι φορολογούμενοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα. Ενδεικτικά:

*Πρόστιμο 100 ευρώ επιβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία (αφορά σε μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς έσοδα από επιχειρηματικές δραστηριότητες).

*Πρόστιμο 250 ευρώ για νομικά πρόσωπα που αμείβονται με μπλοκάκι ή μισθωτούς που έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα.

*Πρόστιμο 500 ευρώ για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν επίσης οι φορολογούμενοι, καθώς για κάθε μήνα που καθυστερούν να καταβάλουν το φόρο, τους επιβάλλεται προσαύξηση προστίμου με επιτόκιο 0,73%.


Newsroom