Τελευταίες ημέρες του χρόνου και στις εφορίες ανά την χώρα έχουν σχηματιστεί ουρές από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι σπεύδουν να κλείσουν τα βιβλία τους ή να μετασχηματίσουν τις εταιρείες τους προκειμένου να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις που έρχονται το 2017 με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού.

Η αναμενόμενη σήμερα δημοσιοποίηση της σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να επιταχύνει τις αποφάσεις, στέλνοντας μαζικά από τις αρχές του έτους, φορολογούμενους στην εφορία για να κλείσουν τα βιβλία τους.

Αυτό το κύμα διακοπών, ενδεχομένως να θέλησε να αντιμετωπίσει με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία -με απόφαση του Γ. Πιτσιλή- έθεσε σαφές πλαίσιο για τη διακοπή εργασιών.

Με το ισχύον καθεστώς, η δήλωση διακοπής δραστηριοτήτων θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντός 30 ημερών από την ημέρα πραγματικής παύσης των δραστηριοτήτων.

Έτσι, όσοι διακόψουν τις εργασίες τους στις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017 για να κλείσουν τα βιβλία τους χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο. Και στη συνέχεια μπορούν να κλείσουν τα βιβλία τους με βάση τον πραγματικό χρόνο διακοπής. Εφόσον, όμως, η δήλωση υποβληθεί μετά την πάροδο των 30 ημερών θεωρείται εκπρόθεσμη και ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Οι εφορίες προς τις οποίες υποβάλλονται οι δηλώσεις διακοπής εργασιών δεν ζητούν την ακύρωση τυχόν θεωρημένων φορολογικών στοιχείων, ενώ ελέγχουν τον πραγματικό χρόνο διακοπής των εργασιών παρακολουθώντας στο σύστημα TAXIS αν μετά την ημερομηνία διακοπής που δηλώνει ο αιτών φορολογούμενος έχουν δηλωθεί άλλου είδους μεταβολές στο σύστημα αυτό (αλλαγή δραστηριοτήτων, έδρας, μελών κ.λπ.) καθώς και αν μετά τη δηλωθείσα ημερομηνία διακοπής έχουν εκδοθεί ή ληφθεί φορολογικά στοιχεία.


Newsroom