Στοιχεία για όλα όσα έγιναν την ταραγμένη περίοδο της πρώτης κυβέρνησης των Τσίπρα – Καμμένου με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη συλλέγει η Νέα Δημοκρατία για να τα αξιοποιήσει θεσμικά και στο πλαίσιο όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η Βουλή και η ελληνική Δικαιοσύνη. Οι παραδοχές του τότε υπουργού ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε τα σχέδια για το σύστημα παράλληλων πληρωμών, και όχι μόνο αυτός, αλλά και μετέπειτα όλο το υπουργικό συμβούλιο, μαζί με όλες τις δημόσιες δηλώσεις που είχαν γίνει εκείνη την τραγική, όπως λένε, περίοδο για τη χώρα, θα μπουν σε έναν ειδικό πολιτικό «τόμο» της ΝΔ με τον τίτλο «Το σχέδιο δραχμή των Τσίπρα – Καμμένου».

Το υλικό που υπάρχει είναι ήδη πλούσιο, αφού, σύμφωνα με το στρατηγείο της οδού Πειραιώς, η επιπολαιότητα και η ανικανότητα οδήγησαν σε απροσεξίες και, φυσικά, σε διαμάχες και σφοδρές εσωτερικές συγκρούσεις, που έβαλαν «απέναντι» από τον Αλ. Τσίπρα όλους τους κορυφαίους εκτελεστές του σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας. «Ο Πάνος Καμμένος είπε όταν, τον Ιούλιο του 2014, τον επισκέφτηκε ο κ. Τσίπρας στο υπουργείο Αμυνας ότι ο στρατός εγγυάται την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας», υπενθυμίζει αξιωματούχος της ΝΔ, ο οποίος σημειώνει ότι τα γεγονότα περιγράφονται και από τον τότε υπουργό Π. Λαφαζάνη αλλά και από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επίσης έχει προβεί σε αποκαλύψεις για τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Ολα ξεκινούν από το 2012, στις διπλές εκλογές, όταν ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ». Αργότερα, η θέση του κόμματός του ήταν σταθερή, «όχι στο ευρώ με κάθε τίμημα», κάτι που ήρθε να επιβεβαιώσει πέντε χρόνια αργότερα και μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ο Παν. Λαφαζάνης. Ο τότε υπουργός Ενέργειας προχώρησε, μάλιστα, σε συνέντευξή του προ ημερών στον Βήμα FM και είπε ευθέως ότι «δέσμευση του κόμματος πριν από τις εκλογές ήταν “όχι ευρώ πάση θυσία”, κάτι που σήμαινε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα και όχι να υπογράψει νέο μνημόνιο. Αυτό ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές», είπε με απόλυτη άνεση ένα κορυφαίο στέλεχος της τότε κυβέρνησης και σημερινός πολέμιος του κ. Τσίπρα. Προχώρησε, μάλιστα, κι ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για την πρόνοια τυπώματος της δραχμής σε περίπτωση που η χώρα έβγαινε από το ευρώ.

Αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με δηλώσεις της τον Ιανουάριο του 2015 μίλησε για «προδοσία» από τον κ. Τσίπρα του δρόμου που είχε συμφωνηθεί. Γράφει τότε η ίδια, απαντώντας μάλιστα στον κ. Βούτση: «Ξεχνά ο κ. Βούτσης ότι στις 25/2/2015 μίλησα από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξηγώντας σημείο προς σημείο τις παγίδες και τα προβλήματα της “συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου” και περιγράφοντας ότι, αν δεν ενεργήσουμε εγκαίρως, θα βρεθούμε τον Ιούνιο με άδεια τα ταμεία και χωρίς επιλογές, ανάλυση που είχα κάνει στον ίδιο τον κ. Τσίπρα το βράδυ του Σαββάτου 21 Φεβρουαρίου 2015 (και στον Γιάνη Βαρουφάκη τηλεφωνικά στις 23 Φεβρουαρίου 2015). Ξεχνά ότι στην ίδια συνεδρίαση, ο Γιάνης Βαρουφάκης, όταν του έθεσα το ερώτημα για ποιον λόγο επιστράφηκαν τα 11,5 δισ. του ΤΧΣ, από όπου θα χρηματοδοτούνταν μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης (που καταρτίσθηκε υπ’ ευθύνη του Γ. Δραγασάκη) ήταν ανεφάρμοστο και, όταν ζήτησα εξηγήσεις από τον Γιάννη Δραγασάκη, εκείνος αποχώρησε από την αίθουσα».

Ολα αυτά μαζί με όσα αποκαλύπτει ο Γ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του και η χρονική σειρά κινήσεων και δηλώσεων αποτελούν ένα πλούσιο υλικό που η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα αξιοποιήσει για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Στελέχη της οδού Πειραιώς, μάλιστα, μιλούν για μια σημερινή κατάσταση όπου πρώην σύντροφοι και γνώστες των σχεδίων της δραχμής «αλληλοεκβιάζονται» για το σπάσιμο της ομερτά.

Ορατός ο κίνδυνος παραγραφής

Γιατί γίνονται όλα αυτά τώρα και γιατί ο Γ. Βαρουφάκης «δίνει τα ρέστα του» κατακαλόκαιρο; Διότι γνωρίζει πως στο τέλος Σεπτεμβρίου, με τη λήξη της παρούσας κοινοβουλευτικής συνόδου και την έναρξη της νέας, παραγράφονται, βάσει κανονισμού και Συντάγματος, τα όποια αδικήματα τελέστηκαν εκείνη την περίοδο. Και διότι ο Γ. Βαρουφάκης ιδρύει κόμμα με το οποίο επιθυμεί να κατέλθει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αφήνοντας ίσως τα όποια άλλα εκρηκτικά στοιχεία διαθέτει για την προεκλογική περίοδο.

Τα περιθώρια παραγραφής ασφαλώς και τα γνωρίζει η ΝΔ, ωστόσο υπάρχει μια διασταλτική ερμηνεία, σύμφωνα με κάποιους νομικούς που έχουν μελετήσει την υπόθεση, η οποία λέει ότι ιδιαίτερα για τα capital controls, επειδή αυτά παρήγαγαν αποτέλεσμα λόγω αναγκών κεφαλαιοποίησης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, θα μπορούσε ο κ. Βαρουφάκης και όποιοι άλλοι να παραπεμφθούν για το συγκεκριμένο θέμα. Είτε είναι έτσι είτε όχι, για τη ΝΔ το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί λυσσαλέα να κρύψει στο σκοτάδι και στη λήθη την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος του 2015, η οποία ευθύνεται, όπως υποστηρίζουν, για τη σημερινή κατάντια της χώρας, που τότε, το 2015, εάν δεν υπήρχε η βουλιμία της εξουσίας, η χώρα θα άφηνε οριστικά πίσω της την κρίση, χωρίς άλλα μνημόνια, 100 δισ. δανεικά και 14,5 δισ. ευρώ μέτρα, νέες περικοπές και φόρους. Γι’ αυτό και η ΝΔ θα φροντίζει να έχει συνέχεια στην επικαιρότητα το θέμα, παρουσιάζοντας και όλα τα στοιχεία που αποκαλύπτονται διαρκώς.


του ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΑΚΟΥ [email protected]