Χάσμα φαίνεται πως εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές στις συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, ειδικά αναφορικά με το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αφού η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε υποχωρήσεις.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η αινιγματική δήλωση που έκανε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος εμφανίστηκε φανερά ενοχλημένος με τη στάση που τηρεί η Τουρκία.

«Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους», είπε ο κ. Κοτζιάς κατά την άφιξή του στον χώρο της διάσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών ρώτησε τον Τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Τσαβούσογλου αν η χώρα του επιμένει στα επεμβατικά της δικαιώματα στην Κύπρο. Ο Τσαβούσογλου φέρεται να απάντησε ότι η Τουρκία επιθυμεί τη διατήρηση των επεμβατικών της δικαιωμάτων, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε εν μέρει τις σχετικές πληροφορίες μετά τη λήξη των πρωινών διαβουλεύσεων, καθώς -όπως μεταδίδει το sigmalive.com, είπε πως τα τουρκικά στρατεύματα θα μείνουν στο νησί γιατί αυτό θέλουν οι Τουρκοκύπριοι.

«Η θέση “μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις” δεν μπορεί καν να θεωρηθεί ως θέση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε να διαπραγματευόμαστε, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο για μας», επεσήμανε.

Ν. Αναστασιάδης: Υπήρξε μια λάμψη ελπίδας, αλλά ακολούθησαν ανατροπές

Τις διαφορετικές προσεγγίσεις των εμπλεκόμενων επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την ολοκλήρωση των πρωινών συνομιλιών, λέγοντας πως «υπήρχε μια λάμψη ελπίδας το πρωί και στη συνέχεια υπήρξαν κάποιες ανατροπές». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι «το απόγευμα θα επανέλθουμε στην πορεία ελπίδας».

Ερωτηθείς αν οι δηλώσεις του αφορούν τη διαφοροποίηση των τουρκικών θέσεων σε σχέση με τα εγγυητικά/επεμβατικά δικαιώματα και την ασφάλεια, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευθυγράμμιση με όσα ο γ.γ. ζητά από όλους εμάς». «Επί του παρόντος έχει τερματιστεί ο διάλογος», κατέληξε.


Newsroom