Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εν όψει και της παρουσίας του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Πέμπτη στη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας.

Οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς, ενώ προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Πρωθυπουργού, συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους.

Απ’ την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών επί ευρωπαϊκών θεμάτων, σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος επέστρεψε και πάλι στο Κραν Μοντανά για να λάβει τη θέση του ως επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη.

Σημειώνεται ότι οι προγραμματισμένες πρωινές συνεδριάσεις των δύο τραπεζιών αναβλήθηκαν -κατόπιν αιτήματος της ελληνοκυπριακής πλευράς στο οποίο συμφώνησε και η τουρκοκυπριακή- και μετατέθηκαν για το απόγευμα.

Στο τραπέζι 2 θα γίνει συζήτηση για τις εσωτερικές πτυχές στις 19.00 ώρα Ελλάδας και στο τραπέζι 1 θα ξεκινήσουν στις 20:30 εκ νέου συνομιλίες για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ εμφανίστηκε αμετακίνητος δηλώνοντας ότι «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία ούτε για τους Τουρκοκύπριους» και στέλνοντας μήνυμα ότι η απόφαση για την τελική λύση πρέπει να ληφθεί αυτή την εβδομάδα.


Newsroom