Ο μουσικοσυνθέτης-σύμβολο των μεγάλων αγώνων, ο Μίκης Θεοδωράκης, που μελοποίησε μεταξύ άλλων Ρίτσο και Ελύτη «μιλώντας» στις καρδιές των Ελλήνων, απάντησε σε τρεις ερωτήσεις της «Κυριακάτικης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» λίγες ώρες πριν από το συλλαλητήριο, στο οποίο ακούστηκε ο πατριωτικός του λόγος.

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στον ελληνικό λαό για τη διαπραγμάτευση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων για το όνομα, που όπως όλα δείχνουν θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία»;

Μήνυμα ευθύνης, γιατί οι κυβερνητικοί μας εκπρόσωποι άφησαν από το 1944 έως το 1992 το όνομα «Μακεδονία» να αιωρείται χωρίς να διαμαρτυρηθούν. Γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στις ηγεσίες των Σκοπίων να αναθρέψουν πολλές γενιές με τη βεβαιότητα ότι είναι οι πραγματικοί Μακεδόνες και ότι έχουν καθήκον να απελευθερώσουν τα σκλαβωμένα αδέλφια τους στην Ελλάδα. Με αίσθημα ευθύνης προτείνω τη συνέχιση του status quo και της ειρηνικής συνύπαρξης. Ομως, με έναν βασικό όρο: Είμαι αντίθετος με κάθε συμβιβασμό σύμφωνα με τον οποίο θα συμφωνήσουμε εμείς για το όνομα «Μακεδονία» -μαζί με όποιον προσδιορισμό-, γιατί θεωρώ ότι αυτά είναι στάχτη στα μάτια που κρύβει την αλήθεια. Μονάχα η Ελλάδα μπορεί να επικυρώσει αυτήν τη στρεβλή κατάσταση και η ξεκάθαρη παραχώρηση από μέρους μας αυτού του ελληνικού ονόματος ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, αφού γνωρίζουμε καλά ότι πίσω από το όνομα κρύβονται οι εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της εδαφικής μας ακεραιότητας. Το γεγονός ότι σήμερα τα Σκόπια είναι μια αμελητέα στρατιωτική δύναμη δεν μου λέει τίποτα, γιατί αν με τη δική μας συνδρομή γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, μπορεί κάλλιστα σε μιαν ενδεχόμενη κρίση στα Βαλκάνια, οι ΗΠΑ, εφαρμόζοντας την πολιτική της σαλαμοποίησης, οχυρωμένες πίσω από εθνικιστικά καθεστώτα, να προχωρήσουν στην «απελευθέρωση» της Δυτικής Μακεδονίας, όπως έγινε με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και ειδικά με το Κοσσυφοπέδιο. Το ίδιο μπορεί να κάνουν με την Ηπειρο και με την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Ολα αυτά που φαίνονται απίθανα, τα είδαμε να πραγματοποιούνται. Και μάλιστα στη γειτονιά μας.

Πώς κρίνετε τη στάση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ανακύψαν ζήτημα;

Ο πρωθυπουργός είναι φανερό ότι πιέζεται ασφυκτικά και γι’ αυτό ανέσυρε ξαφνικά το Σκοπιανό χωρίς καμιά δικαιολογία. Μας λένε, «για να βγούμε από την κρίση». Ποια κρίση; Δεν ζούσαμε έως τώρα μια χαρά με τα Σκόπια; Δεν είμαστε μεγάλοι οικονομικοί συνέταιροι; Δεν είναι ανοιχτά τα σύνορά μας, ώστε να υπάρχει απόλυτη ελευθερία στις μετακινήσεις των Σκοπιανών στην Ελλάδα και των Ελλήνων στα Σκόπια; Οχι, δεν υπάρχει κρίση. Την κρίση μάς την επιβάλλουν οι Αμερικανοί, γιατί βιάζονται να φέρουν το ΝΑΤΟ στα Σκόπια. Γιατί τόση πρεμούρα; Και ποια είναι σήμερα η στρατηγική σημασία αυτού του ασήμαντου κρατιδίου; Εγώ δεν βλέπω παρά μονάχα μία: Το ότι συνορεύουν με τη Βόρεια Ελλάδα. Που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, που είδαμε πώς τιμωρεί τους λαούς και τις χώρες που δεν είναι 100% πιστές στα αμερικανο-ατλαντικά ιδεώδη. Η Ελλάδα εξάλλου έχει βεβαρημένο παρελθόν. Μήπως δεν είναι αυτή -η μοναδική μέσα σε όλη την Ευρώπη- που απάντησε με δύο ηχηρά «ΟΧΙ» (Αθήνα και Κρήτη) στον Αδόλφο Χίτλερ, αυτό το αιώνιο σύμβολο του αντικομουνισμού και του τιμωρού λαών όπως η Ελλάδα, που νομίζει ότι η ιστορία της την κάνει ανεξάρτητη; Γιατί μπορεί ως λαός να έχουμε χίλια δυο ελαττώματα, όμως μισούμε κάθε εξάρτηση, όπως ο διάβολος το λιβάνι…

Ο Χίτλερ ήταν ο πρώτος οραματιστής της Ενωμένης Ευρώπης που κατάφερε να κάνει όλους τους λαούς της Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα, να βάλουν γερμανική στολή και να πολεμήσουν μαζί του και υπό τη Βέρμαχτ τους μισητούς «αγριάνθρωπους» της Ανατολής. Σημειώνω ότι το πρώτο συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχα στην πλατεία Συντάγματος ήταν στα 1943, όταν διαδήλωσα κι εγώ μαζί με χιλιάδες άλλους πατριώτες ενάντια στη γερμανική επιστράτευση, για να μη μας ντύσουν κι εμάς με τη στολή των SS και της Βέρμαχτ.

Είπαμε «ΟΧΙ» και το πληρώσαμε με αίμα. Η οδός Πανεπιστημίου ήταν πλημμυρισμένη από το αίμα μας. Και τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια, στην ίδια πλατεία, από απλός διαδηλωτής θα είμαι ομιλητής. «Νυν απολύοις τον δούλον Σου Δέσποτα»!

Από την άλλη πλευρά, σύμπασα η αντιπολίτευση είναι αναιμική, άνευρη, παθητική και με την ανοχή της βοηθά τον Αλ. Τσίπρα να συνεχίσει ακάθεκτος να κακοποιεί την οικονομία και γενικά την κοινωνία και τώρα να αποφασίζει ανενόχλητος στον εθνικά κρίσιμο χώρο της εξωτερικής μας πολιτικής, έχοντας πίσω του πάντα λιγότερο από το 20% της εμπιστοσύνης του λαού μας. Θα περίμενε κανείς, μετά την περιφρονητική του στάση, να ενημερώνει τον… αρχιεπίσκοπο και να αφήνει απ’ έξω τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, να αρνηθούν οι τελευταίοι να τον συναντήσουν, ως ελάχιστο δείγμα άμυνας σε πρωτοβουλίες και αποφάσεις των οποίων το βάρος, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει δικαίωμα ούτε ολόκληρη η Βουλή να επωμισθεί, όταν διακυβεύονται τα όσια και τα ιερά των εθνικών μας θεμάτων.

Ποιο δικό σας τραγούδι θα επιλέγατε για να σηματοδοτήσει το σημερινό συλλαλητήριο, στο οποίο θα είστε ομιλητής;
«Της Δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ».


Newsroom