Μήνυμα αποφασιστικότητας έστειλε προς την Τουρκία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Λήμνο και τον Άη Στράτη, μετά τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις στον αέρα.

Μιλώντας στο προσωπικό του Σώματος Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί στη Λήμνο, τόνισε πως όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν ούτε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο ούτε αμφισβητήσεις, οι οποίες, όπως είπε, κινούνται μεταξύ παραλογισμού και γελοιότητας.

«Και να θυμάστε κάτι» πρόσθεσε: «Είστε γενναίοι μαχητές γιατί υπερασπίζεστε την αποστολή σας χωρίς να προκαλείτε κανέναν. Απαντάτε στις προκλήσεις όπως τους αρμόζει με το «Μολών λαβέ»».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «εμείς οι Έλληνες ποτέ δεν προκαλέσαμε γιατί δεν θεωρήσαμε ότι η πρόκληση είναι ίδιον της Ιστορίας μας και του χαρακτήρα μας».

«Απαντάμε όμως στις προκλήσεις, επομένως προς εκείνους οι οποίοι προκαλούν εμείς εξακολουθούμε να λέμε πάντοτε το ίδιο: Η πρόκληση, και ιδίως η αναίτια πρόκληση, είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας» συμπλήρωσε.

Μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο «Υποσμηναγού Νικόλαου Σιάλμα» στον Άη Στράτη: «Η ιερή μνήμη του ηρωικού Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά εκπέμπει πάντοτε προς κάθε κατεύθυνση το εξής μήνυμα: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ. Και φυλάσσουν πάντοτε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία μας, αλλά και τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιερή του μνήμη όμως εκπέμπει κι ένα άλλο μήνυμα προς κάθε έναν που προκαλεί και, κυρίως, προς κάθε επίδοξο εισβολέα. Το μόνο μήνυμα που μας έμαθε η Ιστορία μας και οι πρόγονοί μας: «Μολών λαβέ»».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί, κατά την πτήση του μεταφορικού ελικοπτέρου CH-47SD Chinook της Αεροπορίας Στρατού, που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο, τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Π.Καμμένο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και την υπόλοιπη αποστολή από τη Χίο στο στρατιωτικό φυλάκιο Παναγιάς του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών, οι πιλότοι του δέχτηκαν δύο φορές «ηχητική παρενόχληση», στις 09:35 και 09:37, από τον τούρκο ελεγκτή εναερίου κυκλοφορίας της περιοχής, ότι «το ελικόπτερο πετά εντός του τουρκικού εναερίου χώρου χωρίς άδεια και να απομακρυνθεί αμέσως από αυτόν»!

Αμφότερες οι τουρκικές ηχητικές οχλήσεις αγνοήθηκαν από τους πιλότους του ελικόπτερου, που συνέχισε κανονικώς την πτήση του και προσγειώθηκε με ασφάλεια στη νησίδα Παναγιά, όπου ο κ.Πρόεδρος παρακολούθησε ενημέρωση από τον επικεφαλής του στρατιωτικού φυλακίου.

Ακολούθως το Σινούκ, στις 10:15 απογειώθηκε από το ελικοδρόμιο του φυλακίου Παναγιάς και κατευθύνθηκε προς τη Λήμνο για να συνεχίσει το πρόγραμμα της ημέρας.

Λίγη ώρα νωρίτερα, στις 10:00, ένα ζευγάρι εκσυγχρονισμένων τουρκικών μαχητικών F-4E Phantom εισήλθε παρανόμως στο FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Λήμνου και ακολούθως, στις 10:23, εκτέλεσε υπέρπτηση πάνω από τις ελληνικές νήσους Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι, του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων, πετώντας σε ύψος 8.900 ποδών, για να εξέλθει στη συνέχεια από το FIR Αθηνών στις 10:27 μεταξύ Σάμου και Κω.

Σε όλο το διάστημα της παρανόμου εισόδου των τουρκικών μαχητικών στο FIR Αθηνών και λόγω της «γειτνιάσεως» του προεδρικού ελικοπτέρου στον αέρα βρίσκονταν για κάθε ενδεχόμενο τα ζευγάρια των αεροσκαφών ετοιμότητος τόσο της Σκύρου όσο και της Λαρίσης.

Πηγή: parapolitika.gr


Newsroom