Κερδίζει έδαφος η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και πλέον στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η καταληκτική ημερομηνία για τα φυσικά πρόσωπα να παραταθεί μέχρι τις 22 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει τη χορήγηση παράτασης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Πάντως, οποιαδήποτε παράταση θα αφορά μόνον στην υποβολή της δήλωσης και όχι στην πληρωμή του φόρου. Ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου.

Η παράταση των φορολογικών δηλώσεων συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι η ροή στο Taxisnet είναι αργή, καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.120.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6.000.000 και απομένουν τέσσερις ημέρες μέχρι να εκπνεύσει η αρχική προθεσμία.

Σημειώνεται πως οι λογιστές και οι φοροτέχνες έχουν ζητήσει οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων να παραταθούν έως τις 29 Ιουλίου 2016, όπως έγινε και πέρυσι.

Αν δεν δοθεί παράταση εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για εκπρόθεσμή δήλωση.

Σημειώνεται πως από τα ως τώρα στοιχεία της εφετινής εκκαθάρισης προκύπτει ότι 1.367.019 πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο κατά μέσον όρο 1.153 ευρώ, ενώ αντίθετα 706.817 φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 270 ευρώ. Για 1.930.031 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό (αφορά κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους) καθώς μέσα στο προηγούμενο έτος ο φόρος που παρακρατήθηκε ταυτίστηκε με τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά τους.


Newsroom