«Βέτο» έχει βάλει ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στη μείωση των αμυντικών δαπανών, γεγονός που προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου και του προσδιορισμού μέτρων 5,4 δισ. ευρώ.

Κι αυτό, γιατί τα 350 εκατ. ευρώ που αρχικά είχαν υπολογιστεί ότι θα κοπούν εφέτος από τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα μπουν τελικά στον «λογαριασμό» για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, λόγω της αρνητικής στάσης που κρατά επί του θέματος ο κ. Καμμένος.

Μάλιστα, πηγές του οικονομικού επιτελείου υπενθυμίζουν ότι και πέρυσι δεν εξοικονομήθηκαν στο σύνολό τους τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί από τους κωδικούς των αμυντικών δαπανών.

Η στάση που κρατά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν δημιουργεί επί του παρόντος πολιτικό πρόβλημα εντός της κυβερνήσεως, προκαλεί όμως προσκόμματα στην ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης που επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών.

Πλέον, έχει κατεβεί ο πήχυς των προσδοκιών για συρρίκνωση των εξοπλιστικών δαπανών στην τριετία 2016-2018, με τους τεχνοκράτες του κουαρτέτου να έχουν εκφράσει την δυσφορία τους στις επαφές τους με κυβερνητικά στελέχη.

Οι επιλογές  του υπουργείου Οικονομικών από εδώ και στο εξής δεν είναι πολλές για παρεμβάσεις στο μέτωπο των δαπανών (εξαιρουμένων των συντάξεων) και τα 5,4 δισ. ευρώ της τριετίας που έχει οριοθετήσει η Κομισιόν θα πρέπει να εξευρεθούν από την αύξηση της φορολογίας (άμεση και έμμεση) αλλά και από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Και επειδή οικονομικό επιτελείο και δανειστές έχουν αντιληφθεί ότι μέσα στο 2016 δεν πρέπει να υπολογίζουν σε μείωση των αμυντικών δαπανών, γι’ αυτό, κατά πληροφορίες, είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει πρόβλεψη μόνο για τη διετία 2017-2018.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα έξοδα για εξοπλιστικά προγράμματα προβλέπεται να περιοριστούν κατά 100 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου έτους και κατά 400 εκατ. ευρώ μέσα στο 2018. Ειδικά ο στόχος για το μεθεπόμενο έτος μπορεί να χαρακτηριστεί, αν μη τι άλλο, φιλόδοξος.

ΦΟΡΟΙ ΠΑΝΤΟΥ

Το… μπουκέτο των μέτρων περιλαμβάνει όλων των ειδών τους φόρους.

– Μείωση του αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων στα 9.090 ευρώ, με πρόσθετους φόρους σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από αυτό το όριο.

– Αυξήσεις στους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης, που μονιμοποιείται, με επιβαρύνσεις για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ.

– Αυξήσεις συντελεστών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους και αντίστοιχες επιβαρύνσεις για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

– Αυξήσεις φόρων σε αμόλυβδη βενζίνη, ντίζελ κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο και φυσικό αέριο, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, να το προαναγγέλλει ήδη από την Τετάρτη με ομιλίες και συνεντεύξεις του.

– Αυξήσεις φόρων στα προϊόντα καπνού.

– Αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας.

– Επιβολή ειδικού τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης.

– Ενταξη στην κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων για όσους έχουν εισοδήματα και από μπλοκάκια, γεγονός που θα τους επιβαρύνει με φόρο έως και 45%, έναντι 26% σήμερα.

– Αύξηση φόρων στους αγρότες, με τον συντελεστή να ανεβαίνει από το 13% στο 20% το 2016 και από το 20% στο 26% το 2017.

– Αύξηση φόρων σε όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Ο συντελεστής 11% αυξάνεται σε 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Ο συντελεστής 33% αυξάνεται σε 35% για εισοδήματα από 12.000 έως 40.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ θεσπίζεται νέος συντελεστής 40%-45%.

 

ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Με μείωση και κύριων συντάξεων θα έρθει η λύση στο ασφαλιστικό, αφού κυβέρνηση και κουαρτέτο έχουν συμφωνήσει στην περικοπή αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από τα 1.400 ευρώ, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες συντάξεων οι περικοπές μπορεί να αγγίξουν ακόμα και το 40%.

Η… μεγάλη σφαγή αναμένεται στα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς το κουαρτέτο και, κυρίως, το ΔΝΤ επιμένουν σε ποσοστά αναπλήρωσης από 0,45 έως 0,60, την ώρα που η κυβέρνηση επανήλθε με νέα πρόταση για 0,77.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατώτατης εθνικής σύνταξης, το κουαρτέτο επιμένει στην καταβολή ποσού 320-340 ευρώ, έναντι 384 ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση. Ζητά, μάλιστα, η εθνική σύνταξη να καταβάλλεται έπειτα από 20 έτη ασφάλισης, με την κυβέρνηση να αντιπροτείνει μείωσή της, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί η 20ετία.

Η κατάργηση του ΕΚΑΣ έχει δρομολογηθεί, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έρχονται περικοπές 8%-10% στα εφάπαξ και έως 35% στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων.

 

«ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»

Παρά τη σύγκλιση στα δημοσιονομικά, η απόσταση στα κόκκινα δάνεια παραμένει μεγάλη. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει το θέμα να μείνει εκτός αξιολόγησης ή, με κάποιον τρόπο, να εξασφαλίσει μια παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν στο ότι τα κόκκινα δάνεια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης και δεν μπορεί να αποσπαστεί και να μεταφερθεί για τη δεύτερη. Πηγές των δανειστών, μάλιστα, εκτιμούν ότι τελικά η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τις θέσεις τους για απελευθέρωση πλειστηριασμών και πωλήσεων όλων των δανείων, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μια ελάχιστη προστασία για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες πρώτης κατοικίας, ιδιαίτερα χαμηλής αξίας. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να πλησιάσει στις δικές μας θέσεις», υποστήριζαν πηγές των θεσμών, συμπληρώνοντας πως, εάν η Αθήνα λάβει μια διατήρηση της προστασίας για την πρώτη κατοικία έως ένα συγκεκριμένο (χαμηλό) όριο αντικειμενικής αξίας, δεν έχει κανέναν λόγο να εναντιωθεί στην πώληση των δανείων, είτε αυτά είναι «κόκκινα» είτε «πράσινα» (δηλαδή δεν έχουν μπει ακόμη σε καθυστέρηση).