Η «επόμενη μέρα” για την Τουρκία μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής αλλά και οι παρατυπίες που σημειώνουν οι διεθνείς παρατηρητές για την εκλογική διαδικασία είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στον διεθνή Τύπο.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε ένα τρομακτικό και απρόβλεπτο νέο κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία της» μετά το αποτέλεσμα του κυριακάτικου δημοψηφίσματος.

Guardian: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian» οι «σαρωτικές» αλλαγές που έρχονται θα δώσουν στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «πρωτοφανείς και διευρυμένες εξουσίες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν δεν θα αναδημιουργήσουν παρά ένα σουλτανάτο, σχεδόν έναν αιώνα αφού ο Ατατούρκ ίδρυσε τη δημοκρατία στα ερείπια της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

«Οι διεθνείς παρατηρητές αμφισβητούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εν μέσω διφορούμενων μηνυμάτων από τις ΗΠΑ” γράφει η Wall Street Journal και επισημαίνει ότι οι διεθνείς παρατηρητές είπαν πως το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος  πήγε κόντρα στην εγχώρια νομοθεσία καθώς νόμοι και κανονισμοί άλλαξαν σε σχέση με την καταμέτρηση των ψήφων την τελευταία στιγμή. 

Από την πλευρά του το BBC αναφέρει ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη καθώς και το Συμβούλιο της Ευρώπης επέκριναν την προεκλογική εκστρατεία σημειώνοντας ότι: δεν υπήρξε ισότιμη μεταχείριση των δύο βασικών θέσεων της εκστρατείας ενώ δεν δόθηκαν ισότιμες ευκαιρίες. Υπήρξε έλλειψη ισορροπίας καθώς υπέρ του «ναι” συμμετείχαν ενεργά ο πρόεδρος και αρκετά στελέχη της κυβέρνησης. Οι οπαδοί του «όχι” χαρακτηρίστηκαν συμπαθούντες της τρομοκρατίας.

F.T: Ο δρόμος της Τουρκίας προς τη Δύση έκλεισε οριστικά

Το νέο Σύνταγμα θα μετατρέψει τον Toύρκο πρόεδρο σε έναν σύγχρονο σουλτάνο με όλες τις εκτελεστικές εξουσίες χωρίς έλεγχο, δίνοντάς του τη μεγάλη ευκαιρία να ολοκληρώσει την καθυπόταξη των τουρκικών θεσμών, γράφουν οι Financialo Times σχολιάζοντας ότι το μονοπάτι της Τουρκίας προς τη Δύση ήταν πάντα δύσκολο, αλλά η ελπίδα επιβίωσε δεκαετίες πισωγυρισμάτων. Τώρα έχει σβήσει. 

Οι F.T χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα ως «τραγωδία για την χώρα. «Ο Ερντογάν προσφέρει διχόνοια, όχι μεταρρυθμίσεις ή ανάπτυξη. Είναι ένα χτύπημα για τη δημοκρατία, για τις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία.», σημείωσε.


Newsroom