Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος. Ενώ η προθεσμία εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιουλίου – μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών – απομένουν ακόμη 500.000 Ε1 που δεν έχουν ακόμα υποβληθεί! Φοροτεχνικοί ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, να δοθεί νέα παράταση ως τις 27 Ιουλίου.

Τα προβλήματα παραμένουν. Χιλιάδες φορολογούμενοι που δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα θα αναγκαστούν το προσεχές διάστημα να μεταβούν στις Δ.Ο.Υ. όπου ανήκουν για να υποβάλουν την οριστική δήλωση φόρου εισοδήματος. Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις των αγροτών παραδέχθηκε και η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί εκ νέου η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία λήγει την προσεχή Δευτέρα 17 Ιουλίου.

Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 δηλώσεις αγροτών έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά με «επιφύλαξη» γιατί δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θεωρείται τελικά κατ’ επάγγελμα αγρότης (για να δικαιούται έκπτωση φόρου και έμμεσο αφορολόγητο) ή όχι. Ο συγκεκριμένος κωδικός (037-038) είναι προσυμπληρωμένος από το Taxis με βάση τα στοιχεία που απέστειλε στην ΑΑΔΕ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο όμως διαπιστώνεται πως ήταν γεμάτο λάθη.

Για τον λόγο αυτό, πολλοί αγρότες υποβάλλουν μεν ηλεκτρονικά την δήλωση, αλλά αυτή δεν εκκαθαρίζεται. Παραμένει εκκρεμής και για να γίνει η εκκαθάρισή της θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει εντός 30 ημερών στην εφορία όπου ανήκει, όλα τα δικαιολογητικά με βάση τα οποία συμπλήρωσε την δήλωση, μεταξύ των οποίων και εκείνα με τα οποία αποδεικνύεται πως έχει την ιδιότητα του «κατ΄επάγγελμα» αγρότη, ώστε να γίνει επιτόπου η διόρθωση του λάθους.

Το θέμα εξετάσθηκε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο είχε αποστείλει τα στοιχεία για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες στο ΤΑΧΙS.


Newsroom