Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαντλήσει όλες τις θεσμικές δυνατότητες που δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. «Είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στην εμμονική άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την ακρόαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, του “μεσάζοντα” Βασίλη Παπαδόπουλου και όλων των εμπλεκομένων» σχολίασε στην «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» υψηλόβαθμη πηγή της ΝΔ.

Η επιλογή της ΝΔ να στριμώξει στα σχοινιά κατ’ αρχάς τον Πάνο Καμμένο και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση, απαιτώντας εξηγήσεις, είναι ξεκάθαρη. Η διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή για τυχόν διερεύνηση ποινικών ευθυνών του κ. Καμμένου αναβιώνει την υπόθεση, σε μια στιγμή μάλιστα κατά την οποία η κυβέρνηση έδινε μάχη για να την κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες.

Η αρχική απόφαση της ΝΔ ήταν να καταθέσει την πρόταση την περασμένη Τετάρτη. Οι εξελίξεις στα Ιμια και η νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους εθνικής υπευθυνότητας, όπως αναφέρθηκε, να αναβάλει την κατάθεση της πρότασης και να τη μεταθέσει για την προσεχή εβδομάδα.

Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της Βουλής, για ποιον λόγο προκρίθηκε τελικά η επιλογή αυτή και όχι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αφ’ ης στιγμής μάλιστα έχει διαβιβαστεί ποινική δικογραφία εις βάρος του κ. Καμμένου. Εξηγώντας την επιλογή της εξεταστικής, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υποστήριζαν ότι ο λόγος είναι πολύ απλός και έχει να κάνει με τη δυνατότητα που θα έχει η ΝΔ να επαναφέρει ανά πάσα στιγμή το ζήτημα, ανεξαρτήτως της τύχης που θα έχει το αίτημά της.

Σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής, αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, τότε δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά. Ετσι, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κατέθετε αίτημα για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και η κυβέρνηση το απέρριπτε, τότε θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να επανέλθει με ανάλογη πρόταση για το ίδιο ζήτημα στο μέλλον. Επιλέγοντας ωστόσο το αίτημα για σύσταση εξεταστικής, ακόμα και αν η κυβέρνηση απορρίψει το αίτημα -κάτι που είναι και το πιθανότερο σενάριο-, η ΝΔ είναι διπλά κερδισμένη. Αφενός γιατί σε κάθε περίπτωση θα προκαλέσει συζήτηση στην Ολομέλεια, αναγκάζοντας τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο να απολογηθούν εκ νέου για το ζήτημα και αφετέρου αφήνει ορθάνοικτο το παράθυρο μελλοντικής διερεύνησης της υπόθεσης όταν θα είναι κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη δικογραφία η οποία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή υπάρχουν και νέα στοιχεία, τα οποία θα αξιοποιηθούν κατά τη συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια. Μεταξύ αυτών και sms διαμαρτυρίας που φέρεται να έστειλε ο Βασίλης Παπαδόπουλος τόσο στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο όσο και στον διευθυντή του Στρατιωτικού Γραφείου του Π. Καμμένου, Θεόφιλο Συμεωνίδη. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις καταθέσεις, τα sms φαίνεται να έχουν σταλεί μία ημέρα μετά τη συνάντηση της επίσημης αντιπροσωπείας των Σαουδαράβων με τους εκπροσώπους του υπουργείου, όταν ο κ. Παπαδόπουλος φοβήθηκε ότι η δική του συμμετοχή στη συμφωνία κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα αργότερα ακολούθησε το επεισόδιο του ΥΠΕΘΑ με τον ταξίαρχο Μιχάλη Παπαδάκη στο Πεντάγωνο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις καταθέσεις τους τα περισσότερα στελέχη του ΥΠΕΘΑ εκφράζονται με εγκωμιαστικό λόγο για το ήθος και τον χαρακτήρα του ταξίαρχου Παπαδάκη, τον οποίον στοχοποίησε ο κ. Καμμένος.

 

Η επιστολή απόγνωσης του υπ. Αμυνας στον Βούτση 

Η αναστάτωση που έχει προκαλέσει στο στρατόπεδο του Πάνου Καμμένου η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή επιβεβαιώθηκε από το μπαράζ αβάσιμων αιτημάτων και προτάσεων που κατέθεσε στη Βουλή, με προφανή στόχο να μην προχωρήσει η κοινοβουλευτική έρευνα, δείχνοντας να προτιμά την τακτική δικαιοσύνη. Με πρόσχημα την επιχείρηση κάθαρσης και ηρωικά επιχειρήματα του στιλ «δεν θέλω προστασία», ο κ. Καμμένος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ζητώντας του να μην εφαρμοστεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και ο ίδιος να καταθέσει ως απλός πολίτης για την υπόθεση στην εισαγγελία. Η πρωτοβουλία αυτή μπλόκαρε ακόμα και το προεδρείο της Βουλής, το οποίο γνωρίζει πως με βάση το Σύνταγμα η αντιμετώπιση των υπουργών είναι συγκεκριμένη και προβλέπει μόνο κοινοβουλευτική διαδικασία για τα αδικήματα που εμπίπτουν στα καθήκοντα των υπουργών.

Λίγες ημέρες αργότερα, κι ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε ανακοινώσει ότι θα ζητήσει τη σύσταση επιτροπής για να διερευνήσει τις πράξεις και τις παραλείψεις του κ. Καμμένου, οι ΑΝΕΛ προχώρησαν σε πρόταση νόμου, ζητώντας το αδίκημα της δωροληψίας κρατικού αξιωματούχου να θεωρείται πως δεν εμπίπτει στα υπουργικά καθήκοντα και επομένως να μη διερευνάται από τη Βουλή αλλά από τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με έμπειρους νομικούς και αυτή η πρόταση προσκρούει σε ανυπέρβλητα εμπόδια, καθώς ο νόμος δεν μπορεί να ερμηνεύει το Σύνταγμα.


Newsroom