Πολύς θόρυβος και σκόνη σηκώθηκε από τα όσα εμφανιζόταν να λέει σε καραμανλικούς βουλευτές της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για το Σκοπιανό, σύμφωνα με την «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (21 Ιανουαρίου), και τα οποία το «στενό περιβάλλον» του επιχείρησε να διαψεύσει με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών, όχι επί της ουσίας, αλλά τονίζοντας ότι δεν ήταν προσωπική του παρέμβαση για το εθνικό θέμα. Οντως δεν ήταν. Ούτε παρουσιάστηκε ως τέτοια. Το ρεπορτάζ φώτιζε ένα ζήτημα το οποίο συζητείται στους κόλπους της ΝΔ εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, με επίκεντρο τον Κ. Καραμανλή και το κατά πόσον άλλαξε η θέση του για το Βουκουρέστι κι αν πρέπει η Ελλάδα να αποδεχθεί σήμερα σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» ή όχι.

Η αφορμή για να ανοίξει αυτός ο προβληματισμός ήταν η θέση με την οποία εμφανίστηκε στη σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο βουλευτής Σερρών και εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, αιφνιδιάζοντας όλους τους παρευρισκόμενους. Είπε χαρακτηριστικά ότι «το Βουκουρέστι δεν κατέληξε σε συμφωνία, άρα δεν μας δεσμεύει για σύνθετη ονομασία», «το ότι δείξαμε στο παρελθόν διατεθειμένοι να κάνουμε κάποια βήματα, σε συγκεκριμένο πλαίσιο -τις τότε αλυτρωτικές διακηρύξεις της ΠΓΔΜ-, δεν σημαίνει ότι αυτά τα βήματα από μέρους μας είναι δεδομένα».

Κάποιοι σκέφτηκαν πως είναι προσωπικές απόψεις του βουλευτή. Απεδείχθη όμως ότι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, στις συζητήσεις του με βουλευτές της ΝΔ, επισήμανε τα ίδια ακριβώς ζητήματα, φέρνοντας σε αμηχανία ακόμη και στενούς του συνεργάτες του που ήταν στις διαπραγματεύσεις την εποχή του Βουκουρεστίου. Εν ολίγοις υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να τον εμφανίζει ότι αποδέχθηκε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

Οταν ο «αρχιτέκτων του Βουκουρεστίου» -εν προκειμένω ο Κ. Καραμανλής- εμφανίζεται να έχει αλλάξει γραμμή, είναι είδηση. Διότι δεν αφορά εσωκομματικό θέμα, αλλά εθνικό. Η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα κάνει διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό έχοντας ως όχημα το Βουκουρέστι και, ανεξαρτήτως της κριτικής που δέχεται για τους χειρισμούς της, θα έπρεπε να γνωρίζει εάν η εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου που επικαλείται ισχύει ή όχι. Το πώς θα διαχειριστούν ο δημοσιογράφος και η διεύθυνση μιας εφημερίδας την πληροφόρηση που έχουν εναπόκειται στη δική τους επιλογή και αξιολόγηση. Αλίμονο αν ζητούσαν το «πράσινο φως» από τον πρώην, νυν ή επόμενο πρωθυπουργό για το τι θα αναδείξουν ως «πρώτο θέμα».

Στοιχεία του ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» είχαν διαρρεύσει από το βράδυ της Παρασκευής! Το Σάββατο υπήρξε αναλυτική ανάρτηση στο www.parapolitika.gr και την Κυριακή η εφημερίδα ήταν από πολύ νωρίς το πρωί αναρτημένη στα περίπτερα με το πρωτοσέλιδο (τη «βόμβα Καραμανλή»), προκαλώντας ποικίλα δημοσιεύματα. Η «διάψευση» του «στενού περιβάλλοντος» του Κ. Καραμανλή ήρθε το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ προηγήθηκαν τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στο «Documento» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τα οποία μεταξύ άλλων εμφάνιζαν τον πρώην πρωθυπουργό να συζητάει σύνθετη ονομασία που θα εμπεριέχει το όνομα «Μακεδονία» (Macedonia) με τον τότε Αμερικανό πρέσβη Σπέρχαρτ, αλλά και το briefing του κ. Τζανακόπουλου που καλούσε τη ΝΔ να απαντήσει αν ισχύει η όχι η γραμμή του Βουκουρεστίου.

Αν ο πρώην πρωθυπουργός άλλα εννοούσε και άλλα κατάλαβαν οι συνομιλητές του, θα ήταν πολιτικά και ιστορικά ωφέλιμο να κάνει μια δημόσια δήλωση (για το τι ακριβώς πιστεύει για το Σκοπιανό, και αν σήμερα η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία»), και η «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ευχαρίστως θα τη φιλοξενήσει στο πρωτοσέλιδό της.


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ