Δεκαεννέα πόλεις από το Άμστερνταμ έως το Βουκουρέστι ζήτησαν να φιλοξενήσουν την Ρυθμιστική Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα και άλλες οκτώ προσπάθησαν να κερδίσουν την έδρα της τραπεζικής αρχής της ΕΕ, εγκαινιάζοντας μια τετραμηνιαία εκστρατεία για να κερδίσουν τις ευρωπαϊκές λειτουργίες που εξαναγκάζονται να αναχωρήσουν από το Λονδίνο λόγω Brexit.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων έληξε χθες τα μεσάνυχτα στις 31 Ιουλίου 2017 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σήμερα ξεκινά η αξιολόγηση όλων των προσφορών «με αντικειμενικό τρόπο και με βάση τα κριτήρια που καθορίστηκαν από τον Πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, και εγκρίθηκαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Ιουνίου 2017».
 
Η αξιολόγηση της Επιτροπής θα δημοσιευτεί στο διαδίκτυο στις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Στη συνέχεια το Συμβούλιο θα προχωρήσει σε πολιτική συζήτηση με βάση την αξιολόγηση αυτή στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (σύνθεση άρθρου 50) τον Οκτώβριο του 2017. Για να καταστεί δυνατή η ομαλή και έγκαιρη μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών, η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (σύνθεση άρθρου 50) τον Νοέμβριο του 2017.

Ειδικότερα, εκτός από την Αθήνα, αίτηση για την φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων υπέβαλαν το ‘Αμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Βόννη, η Μπρατισλάβα, οι Βρυξέλλες, το Βουκουρέστι, η Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Λίλη, η Μάλτα, το Μιλάνο, το Πόρτο, η Σόφια, η Στοκχόλμη, η Βιένη, η Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ. Για τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών υπέβαλαν αίτηση οι Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη, το Λουξεμβούργο, το Παρίσι, η Πράγα, η Βιέννη και η Βαρσοβία.

Η διαδικασία είναι ένας πρώιμος δείκτης για το τι θα χάσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο διαζύγιό του με την ΕΕ, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2019. Ο ΕΟΦ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), ο οποίος αξιολογεί τις αιτήσεις για νέα φάρμακα και παρακολουθεί την ασφάλεια των φαρμάκων, απασχολεί σήμερα 900 άτομα κι έχει 36.000 επισκέπτες το χρόνο στο Λονδίνο, προερχόμενα από την πολιτική, την επιστήμη και τη βιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έχει επανειλημμένα ζητήσει να ληφθεί γρήγορα απόφαση σχετικά με τη μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών, καθώς ο EMA και η ΕΑΤ αποτελούν δύο καίριας σημασίας ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ οι οποίες πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργούν ομαλά και χωρίς διακοπή πέραν του Μαρτίου του 2019.

Πηγή: Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Newsroom