Ανεβαίνει ο «πυρετός» της υποβολής φορολογικών δηλώσεων καθώς σε λιγότερο από 11 ημέρες εκπνέει η προθεσμία – τελευταία δεν θα δοθεί άλλη- από την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι κατά την συμπλήρωση των κωδικών της φορολογικής δήλωσης. Φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι λόγω της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων τους έχουν πιαστεί στην τσιμπίδα των τεκμηρίων.
Στην περίπτωση που κάποιος διαπιστώσει με τη βοήθεια φοροτεχνικού ότι εφέτος θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια και όχι με τα πραγματικά εισοδήματα θα πρέπει να συμπληρώσει στους αντίστοιχους κωδικούς περί ανάλωσης κεφαλαίου παλαιοτέρων ετών (κωδικοί 787-788) το ποσό που χρειάζεται για να καλυφθεί η διαφορά των τεκμηρίων.
Ειδικά στην περίπτωση των τόκων θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή γιατί ναι μεν δεν φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, καθώς φορολογούνται αυτοτελώς, αλλά συναθροίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα και θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης.

Σε «παγίδα» φόρου για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εξελίσσονται τα ανείσπρακτα ενοίκια. Με βάση τα ισχύοντα, αν κάποιος δεν κινηθεί νομικά κατά του μισθωτή έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα φορολογηθεί για εισοδήματα που δεν έχει εισπράξει με συντελεστή 11% εάν το εισόδημα από ενοίκια είναι έως 12.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα άνω των 12.001 ευρώ.

Για παράδειγμα, αν κάποιος εμφανίσει στη φορολογική δήλωσή του 6.000 ευρώ ανείσπρακτα ενοίκια για το 2015, θα πληρώσει φόρο 660 ευρώ εάν δεν ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ιδιοκτήτες για να γλυτώσουν την πρόσθετη φορολογία θα πρέπει να κινηθούν νομικά κατά του ενοικιαστή (αγωγή ή διαταγή πληρωμής) πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, να υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα στην Εφορία, να δηλώσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια στη φορολογική δήλωση (Πίνακας 4 Δ2, κωδικοί 125-126) και στο Ε2 στις στήλες 16-17.

Εκκαθαριστικά

Στα 1.229 ευρώ διαμορφώνεται ο μέσος φόρος των χρεωστικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Μέχρι στιγμής περίπου 1.200.000 φορολογικές δηλώσεις παραμένουν εκτός του Taxisnet, ενώ έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί 4.800.000 δηλώσεις.

Από τα ως τώρα στοιχεία της εφετινής εκκαθάρισης προκύπτει ότι σε σύνολο 4.695.558 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί 1.648.263 πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο κατά μέσον όρο 1.229, ενώ αντίθετα 819.756 φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 274 ευρώ.

Για 2.227.539 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό (αφορά κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους) καθώς μέσα στο προηγούμενο έτος ο φόρος που παρακρατήθηκε ταυτίστηκε με τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά τους.


Newsroom