Ο οίκος αξιολόγησης του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σε πλήρη λειτουργία και οι ξένοι ανταγωνιστές το έχουν ήδη αντιληφθεί, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στο Bloomberg.

 

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να σταματήσει η έκδοση των τοπικών αξιολογήσεων παρά να συμφωνήσουν να έχουν τα υποκαταστήματά τους στη Μόσχα να ρυθμίζονται από τη ρωσική κυβέρνηση παραβιάζοντας διεθνείς κυρώσεις. Καθώς οι επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη υποχωρούν, το εγχείρημα με το όνομα ACRA είναι έτοιμο να καλύψει το κενό ξεκινώντας την έκδοση αξιολογήσεων για το δεύτερο εξάμηνο.

 

Η Ρωσία πιέζει τις δραστηριότητες των ξένων αξιολογητών, ενώ το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζας σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τον νέο οίκο αξιολόγησης ACRA για να αντικαταστήσουν τους λεγόμενους «big three» ως κριτήριο για τη μέτρηση της πιστωτικής ποιότητας των επενδύσεων.

 

«Αποκόπτοντας διεθνείς οργανισμούς από τις εθνικές αξιολογήσεις, το κράτος προστατεύει το τοπικό πάροχο,» δήλωσε ο Ιβάν Guminov, διευθυντής του Ronin Trust στη Μόσχα. «Μέχρι αυτή τη στιγμή όλες οι σημαντικές βαθμολογίες δόθηκαν από τους τρεις μεγάλους οίκους και ένας νέος τοπικός παίκτης θα αντιμετώπιζε δυσκολίες μέχρι να κατακτήσει ένα μερίδιο σε αυτή την αγορά, αν είχε να ανταγωνιστεί με αυτούς. «