Ανεβαίνει η θερμοκρασία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η υπόθεση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον. Η γεώτρηση της γαλλικής TOTAL στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, με διακριτική παρουσία δύο φρεγατών της Γαλλίας, στο λιμάνι της Λάρνακας, άναψε «φωτιές» στην Τουρκία. Η Αγκυρα προσπαθεί να εκτιμήσει τις δυνατότητές της για «δυναμική παρέμβαση», καθώς υποχρεώνεται να λάβει υπόψη της τη θέση της Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ ξεκάθαρα αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στην ΑΟΖ της χώρας και με δεδομένο ότι μετά την TOTAL θα έρθει η σειρά της αμερικανικής EXXON MOBIL.

Η Τουρκία βρίσκεται σίγουρα σε πολύ δύσκολη θέση. Η αδιαλλαξία της στη υπόθεση της αναζήτησης λύσης στην Κύπρο την έχει οδηγήσει σε δυσάρεστα διλήμματα απέναντι σε ισχυρές δυνάμεις της Δύσης. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι στην υπόθεση αυτή δεν υπάρχουν κίνδυνοι για «αναφλέξεις», δεδομένου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διαπιστώνει ότι λόγω των τελευταίων εξελίξεων θίγεται το γόητρό του στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπου αμφισβητείται η πολιτική που ακολούθησε στην Ελβετία προ ημερών στο Κυπριακό. Ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος δέχεται μάλιστα τις δυσμενείς κριτικές γι’ αυτόν και τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, την ώρα που και στο Κουρδικό οι πολιτικές του δεν έχουν σημειώσει καμία επιτυχία και περιπλέκουν περαιτέρω τα πράγματα για την Τουρκία.

Στην Αθήνα εκφράζεται από την κυβέρνηση ικανοποίηση για το ότι η Αγκυρα δεν βγήκε κερδισμένη από τις συνομιλίες στην Ελβετία απέναντι στον «διεθνή παράγοντα». Οντως εκεί ο κ. Τσαβούσογλου μόνο για το ταλέντο του στη διπλωματία δεν διακρίθηκε. Αλλά οι διπλωμάτες, που έχουν μακρά πείρα στον τομέα των ελληνοτουρκικών υποθέσεων, προχωρούν πέρα από αυτό το σημείο και επισημαίνουν ένα πράγμα, το οποίο θεωρούν σημαντικό: Η Ελλάδα έχει σήμερα απέναντί της μια Τουρκία διαφορετική από εκείνη με την οποία συζητούσαν τις περασμένες δεκαετίες η Αθήνα και η Λευκωσία. Ο Ερντογάν, λένε, είναι επιθετικός με τρόπο διαφορετικό από ό,τι ήταν κατά το παρελθόν η Αγκυρα. Η στρατηγική του «σουλτάνου» στο διεθνές περιβάλλον του έχει έντονο ισλαμικό χρώμα, που τον φέρνει σε αντίθεση με Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους της Τουρκίας και σε περιπλοκές με το δυτικό σύστημα ασφαλείας, που έχει δομηθεί με κέντρο το ΝΑΤΟ.

Το ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι για τη Δύση «ασταθής σύμμαχος» και επιπλέον άσχημα «στριμωγμένος» στη Μέση Ανατολή δεν σημαίνει ότι η διατήρηση της «εκκρεμότητας» στην Κύπρο αποτελεί μια ευνοϊκή εξέλιξη για την Αθήνα και τη Λευκωσία. Αντιθέτως, είναι σήμερα ακόμη πιο επικίνδυνη η «μαύρη τρύπα» του Κυπριακού στην Ανατολική Μεσόγειο. Και τα πράγματα δείχνουν ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει, αν δεν πάρουν η Λευκωσία και η ελληνική κυβέρνηση κάποια «πρωτοβουλία» εγκαίρως και αρκεστούν στο να περιμένουν να γνωστοποιηθεί αύριο το «σχέδιο Β» της Αγκυρας για την Κύπρο.

 

Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στο Αιγαίο

Οπως κι αν θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο στο άμεσο μέλλον, η Αθήνα θα δεχθεί πιέσεις από τον «διεθνή παράγοντα» για «ψυχραιμία» και «αυτοσυγκράτηση» στο άλλο ελληνοτουρκικό μέτωπο, στο Αιγαίο. Σε αυτή την υπόθεση η επιθετικότητα της Αγκυρας, με αυξανόμενες στρατιωτικές πιέσεις, είναι και θα παραμείνει διαρκής. Και μόνο το ότι η κατάσταση στο Αιγαίο απασχολεί αδιάκοπα την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και καταπονεί οικονομικά την Αθήνα, σε περίοδο οξείας κρίσεως στην Ελλάδα, είναι αρκετό για την Αγκυρα σήμερα. Γνωρίζει ακόμα η τουρκική ηγεσία ότι μπορεί μεν να μη θέλουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να σημειωθεί «ανάφλεξη» μεταξύ δύο συμμάχων στο Αιγαίο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Αγκυρα να «υπενθυμίζει» στη διεθνή κοινότητα, σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, και σε καθημερινή βάση, τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

 

Η κατάσταση παραμένει ρευστή

Ολα είναι ανοικτά στην Κύπρο. Το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντανά αποτελεί ήδη παρελθόν. Η Αθήνα δεν έχει τώρα λόγο να θριαμβολογεί για το γεγονός ότι η Τουρκία βγήκε «εκτεθειμένη» από εκείνη τη διαπραγμάτευση. Η ελληνική πλευρά πράγματι δεν χρεώθηκε την αποτυχία. Αλλά σημασία έχει ότι στο σημερινό σκηνικό του Κυπριακού όλα είναι πάλι ανοικτά. Και η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να κρατήσει «αποστάσεις» από εξελίξεις και καταστάσεις δύσκολες και δυσάρεστες, αν η Αγκυρα προχωρήσει προσεχώς σε «κινήσεις» που θα περιπλέκουν την υπόθεση της Κύπρου. Η Αθήνα, όπως παγίως δηλώνεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, «συμπαρίσταται» στη Λευκωσία. Συνεπώς η ελληνική εμπλοκή στο Κυπριακό είναι διαρκής και πολιτικά αυτονόητη. Εθνική γραμμή στο Κυπριακό υπάρχει, όπως διαπιστώθηκε προ ημερών στη Βουλή με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν όμως τα δεδομένα του προβλήματος αλλάξουν, τότε θα απαιτηθεί μια νέα θεώρηση του προβλήματος.


του Κ. Ι. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ [email protected]