Κάποτε ο Χαρίλαος Φλωράκης με την ιδιότητα του γγ του ΚΚΕ είχε πει στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Δεν θα µας καλέσεις επιτέλους να φάµε εκείνα τα περίφηµα ντολμαδάκια της γυναίκας σου;» Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ διατηρούσε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον μετέπειτα πρωθυπουργό της χώρας. Άλλωστε, η ΝΔ και ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ είχαν συνεργαστεί στην κυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζανετάκη (καλοκαίρι 1989), που οδήγησε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Δεν είναι βέβαιο ότι ο Φλωράκης έφαγε από τα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη. Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι η αείμνηση σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε ανταλλάξει συμβουλές μαγειρικής με την Μπάρμπαρα Μπους, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Έφαγαν όλοι μαζί στο σπίτι των Μητσοτάκηδων στα Χανιά.

Η Μπάρμπαρα Μπους υπήρξε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ το διάστημα 1989-1993. Στο πλευρό του συζύγου της 41ου προέδρου, Τζορτζ Χέρμπερτ Μπους, επισκέφθηκε την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1991. Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έμεινε στην Αθήνα, αλλά στη συνέχεια πήγε και στην Κρήτη. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα μετά από 32 ολόκληρα χρόνια (Αϊζενάχουερ, 1959) και συνέπεσε με μια ιδιαίτερα ταραγμένη διεθνή επικαιρότητα.

Το καλοκαίρι του 2017, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, ο Μπους και η σύζυγός του με δήλωση στην Καθημερινή, εξέφρασαν τη βαθύτατη θλίψη τους: «Εργαστήκαμε μαζί σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, με σημαντικότερο όλων την απομάκρυνση των ιρακινών στρατευμάτων από το Κουβέιτ μετά την κτηνώδη εισβολή του 1990. Οταν έπρεπε να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο και τις αυστηρές κυρώσεις απέναντι στον Σαντάμ Χουσεΐν, ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος ήταν βράχος. Η Μπάρμπαρα και εγώ χαιρετίζουμε τη διά βίου δημόσια προσφορά του στην πολυαγαπημένη του Ελλάδα και αποστέλλουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»

newsroom