Ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ” με το δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την επόμενη μέρα στις Βρυξέλλες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Ένα μείγμα θλίψης και φόβου μετά τον πρώτο πανικό όσων έζησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και πολλές ανησυχίες για την επόμενη ημέρα. Είναι ένα χτύπημα που βάζει σε μια καινούργια φάση  όχι μόνο το Βέλγιο αλλά όλη την ΕΕ καθώς οι Τζιχαντιστές του ISIS,  που είναι οι ακροδεξιά του Ισλάμ, τροφοδοτεί κινδύνους αποδιάρθρωσης μιας πορείας ευρωπαϊκής ενοποίησης και φυσικά τροφοδοτεί και την άκρα Δεξιά σε όλη την Ευρώπη. Αλλά αυτή την ώρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα και καθαρό μυαλό. Χρειάζονται περισσότερα μέτρα ασφαλείας αλλά όχι με εθνικιστική αναδίπλωση αλλά με περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στην ανταλλαγή και των μυστικών πληροφοριών. Αν αυτό είχε συμβεί πριν από μερικούς μήνες τον Νοέμβριο θα είχαν συλληφθεί οι δράστες του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Γαλλία καθώς τους είχαν οι Βέλγοι στα «ραντάρ» τους αλλά δεν ανταλλάσσονται αυτές οι πληροφορίες. Χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Χρειάζεται όμως και διαφορετική πολιτική και συμμαχίες στη Συρία και τη Λιβύη για να συντριβεί ο ISIS  που κάποιοι άφρονες δυτικοί ηγέτες τον τροφοδότησαν. Χρειάζεται συμμαχία με τους Κούρδους, με τις δυνάμεις του Ιράκ τις στρατιωτικές και μια συνεργασία Αμερικάνων, Ρώσων και Ευρωπαίων  για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας μαζί με ένα γιγαντιαίο σχέδιο βοήθειας οικονομικής τύπου Μάρσαλ και στη Λιβύη και στη Συρία.

Χρειάζεται να δούμε λίγο και την «καμπούρα μας» ως Ευρώπη. Χιλιάδες Βέλγοι και Γάλλοι πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς μεγαλωμένοι στα γκέτο του Παρισιού, των Βρυξελλών και άλλων πόλεων πήγαν στη Συρία και εντάχθηκαν στο στρατό των φανατικών τζιχαντιστών του ISIS  και κάποιοι από αυτούς προσπαθούν έχουν επιστρέψει για να συνεχίσουν αυτό τον πόλεμο με άλλα μέσα μέσα στις πατρίδες τους. Άρα το να ταυτίζει  κανείς το 1,5 δις των μουσουλμάνων με τους παρανοϊκούς του ISIS  που είναι μια μικρή μειοψηφία μέσα σε αυτούς, νομίζω ότι είναι επικίνδυνο και δεν μας οδηγεί σε λύση. Φουσκώνει τα πανιά του Τράμπ της Λεπέν κλπ. 

Εάν συνεχίσει η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος να είναι προς την κατεύθυνση της αποδιάρθρωσης της ευρωπαϊκής κοινής αντίδρασης στο πρόβλημα τότε δεν θα έχουμε περισσότερη ασφάλεια, τότε θα έχουμε περισσότερη ανασφάλεια. Για αυτό επιμένω ότι η συμφωνία ΕΕ–Τουρκίας, που είναι ήδη δύσκολη και προβληματική σε ορισμένα σημεία, πρέπει να υλοποιηθεί και όχι να καταρρεύσει. Το Σένγκεν πρέπει να δυναμώσει με κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες των κρατών μελών αλλιώς θα είναι ένα κεφαλοτύρι πολύ βολικό για να περνούν από τις τρύπες οι τζιχαντιστές του ISIS. Και επίσης ότι πρέπει να αποκρουστεί αυτή η συγχορδία των ακροδεξιών τζιχαντιστών με τους ακροδεξιούς της Δύσης η οποία έχει ως στόχο την αποδιάρθρωση της Ευρώπης. Αντίθετα χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία και παγκόσμια συνεργασία.

Αμερικάνοι, Ρώσοι, Ευρωπαίοι πρέπει με νέο σχέδιο να κόψουν το λαιμό τους και να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία και στη Λιβύη και στη Συρία. Και στην Ελλάδα χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ασφάλειας, μεγαλύτερη πολιτική συνεννόηση παρά τις διαφορές μας σε όλα τα επίπεδα, επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έτσι ώστε στις 22 Απριλίου στο Eurogroup να εγκριθεί και ένα συντονισμένο πρόγραμμα ενεργειών που να ενισχύσει και το αίσθημα ασφάλειας του έλληνα πολίτη αλλά και την αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα σε μια ταραγμένη περιοχή.

ΔΗΜ.: Τι εννοείτε λέγοντας «περισσότερη ασφάλεια»;

«Εννοώ ότι όλες οι υπηρεσίες που κατά το σύνταγμα είναι αρμόδιες να προστατεύουν την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους αναβαθμίζοντας τα μέσα και τους στόχους στο επίπεδο των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από χθες. Χωρίς πανικό, χωρίς κραυγές αλλά με υψηλό επαγγελματισμό.»

ΔΗΜ.: Θα βλέπατε ακόμα και στρατό σε κεντρικά σημεία της Αθήνας ή στο αεροδρόμιο;

«Υπάρχουν αρμόδιοι για να αξιολογούν ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα και πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακή ηγεσία…»

Για το θέμα του κ. Μουζάλα

«Το θέμα ήδη έχει κοπάσει, θα ήταν προτιμότερο να μην είχε καν δημιουργηθεί. Ο κ. Μουζάλας είναι ένας από τους καλύτερους υπουργούς της κυβέρνησης με υψηλό κύρος και μέσα στην Ελλάδα και έξω από αυτή και την ώρα αυτής της πολυμέτωπης κρίσης θα έπρεπε αυτά να τα αφήσουμε στην άκρη γιατί αλλιώς θα θυμίζουμε την παροιμία «εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν».»