Για πλήρη εφαρμογή των αντιμέτρων δεσμεύτηκε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση θα απογοητευτεί, γιατί «η καταστροφή που προβλέπει δεν θα έρθει».

Αναφερόμενη στη μείωση του αφορολόγητου, η κ. Παπανάτσιου είπε ότι θα εφαρμοστεί το 2020 και θα εκκαθαριστεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2021. «Έχετε θράσος οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μιλάτε για το αφορολόγητο που χάθηκε το 2013 για να μειωθεί κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες ο ανώτατος συντελεστής για τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Υπάρχει μνήμη σε αυτή τη χώρα», συμπλήρωσε

Ακόμη, ανέφερε ότι με το φορολογικό σύστημα που έφερε πέρυσι η κυβέρνηση, ακόμη και με το συνδυασμό των μέτρων και αντιμέτρων που θα ισχύσουν από το 2020, οι επαγγελματίες με εισόδημα μέχρι 20.000 θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με ό,τι πλήρωναν με το σύστημα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και πως αυτοί είναι τουλάχιστον το 80% του συνόλου.

Η υφυπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στα αντίμετρα τη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε όλα τα κλιμάκια, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης καταργείται πλέον για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Επίσης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει φέρει τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων στην κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, που σημαίνει ότι «οι αυτοαπασχολούμενοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα είδαν ήδη τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες, από το 26% στο 22%». Με το πρώτο αντίμετρο δε, η συνολική μείωση φτάνει γι’ αυτούς, στις έξι εκατοστιαίες μονάδες, πρόσθσε. Στα νομικά πρόσωπα μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης από το 29% στο 26%. «Περιμένουμε οι επιχειρήσεις και ιδίως οι μεγάλες επιχειρήσεις, να επιστρέψουν αυτό το μέτρο στην κοινωνία, με επενδύσεις και θέσεις εργασίας», συνέχισε η κ. Παπανάτσιου.

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι μειώνεται για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, «και είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση το κάνει». «Σε όσους αναλογεί ΕΝΦΙΑ έως 700 ευρώ, θα υπάρξει μείωση κατά 30%, με ανώτατο όριο μείωσης τα 70 ευρώ, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες η μείωση χορηγείται σε όσους αναλογεί ΕΝΦΙΑ έως 1.400 ευρώ», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι παρά τους άνισους συσχετισμούς διαπραγματευτήκαμε με πείσμα και συνέπεια στην αναπτυξιακή μας αντίληψη και ταξική μας τοποθέτηση. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει, διότι το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι ουδέτερο και τα αντίμετρα κατορθώνουν να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες από τα μέτρα», κατέληξε η υφυπουργός Οικονομικών.
Πηγή: ΑΜΠΕ


Newsroom