Σε στάση αναμονής βρίσκονται λογιστές και φορολογούμενοι για να ανοίξει το… taxis και να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις. Η κωλυσιεργία έγκειται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί οι τροπολογίες για τα εκκρεμή φορολογικά θέματα.

Όπως επεσήμαναν στο ependisi.gr φοροτεχνικοί οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου για να ολοκληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Εκτός βέβαια και αν δοθεί μικρή παράταση – όπως είθισται κάθε χρόνο.  

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. 

«Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για τα εκκρεμή θέματα των φορολογικών δηλώσεων και μόλις πάρει ΦΕΚ ο νόμος θα ξεκινήσει άμεσα η υποβολή των δηλώσεων προκειμένου να «σπάσουν» οι φορολογικές υποχρεώσεις σε πολλούς μήνες το 2016», υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι θα υπάρχει φορολογική επιβάρυνση για τα εισοδήματα του 2016 λέγοντας χαρακτηριστικά «βεβαίως θα υπάρχει φορολογική επιβάρυνση στα εισοδήματα του 2016, αλλά θα είναι δίκαιη και αναλογική και θα είναι από ένα ύψος και πάνω».

Οι φορολογικές εκκρεμότητες, μεταξύ άλλων, είναι η επίλυση του τρόπου φορολογικής εξομοίωσης των ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τους εγγάμους συζύγους και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Η εξαίρεση συγκεκριμένων φορολογουμένων από την τεκμαρτή φορολόγηση.

Να σημειωθεί ότι και φέτος είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί της δήλωσης που αφορούν στους μισθούς, τις συντάξεις, τους παρακρατούμενους και αναλογούντες φόρους, τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τους τόκους των καταθέσεων και τα ποσά που κατέβαλαν το 2015 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους (τοκοχρεολυτικές δόσεις). 

Καταλήγοντας ανέφερε ότι αν ήθελα να βάλω έναν τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας θα ήταν, «τέλειωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα». 

Ζητούν παράταση  

Την έντονη ανησυχία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το γεγονός ότι μετατίθεται διαρκώς η ημερομηνία έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεδομένης της κατά νόμο πρόβλεψης για καταληκτική προθεσμία στις 30 Απριλίου, εκφράζει με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Ο κ. Κόλλιας ζητά το σύστημα να παραμείνει ανοιχτό τουλάχιστον για ένα τρίμηνο από τη στιγμή, που θα ξεκινήσει η διαδικασία, με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και με δεδομένη την απόφαση των λογιστών – φοροτεχνικών για αποχή από την υποβολή δηλώσεων.