Την πληρωμή των φόρων μέσω των πιστωτικών καρτών καθώς και των άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες θα επιλέξουν να πληρώσουν τον φόρο των εκκαθαριστικών οι περισσότεροι Έλληνες.

Η πορεία εκκαθάρισης δείχνει πάντως τα όλο και ανεβαίνει ο λογαριασμός που πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Από την έως τώρα εκκαθάριση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί προκύπτει πρόσθετος φόρος 1.260 ευρώ κατά μέσο όρο, για κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό. Μία μέρα πριν, ο πρόσθετος φόρος ανερχόταν σε 1.211 ευρώ.

Αυτό συμβαίνει διότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εκκαθαριστικών που βγαίνουν χρεωστικά. Μέχρι χθες είχαν εκκαθαριστεί 5.570.012 φορολογικές δηλώσεις και οι 2.265.309 δηλώσεις (40,67% του συνόλου) βγήκαν χρεωστικές με πρόσθετο φόρο 2.853.268.804 ευρώ. Λίγες μέρες νωρίτερα, χρεωστικές έβγαιναν το 38% των δηλώσεων που είχαν ως τότε υποβληθεί.

Μόλις 880.787 δηλώσεις (ή 15,81% του συνόλου) είναι πιστωτικές με επιστροφή φόρου 318.645.391 ευρώ (περίπου 360 ευρώ κατά μέσο όρο ανά δήλωση) ενώ οι 2.423.916 δηλώσεις (43,52% του συνόλου) ήταν μηδενικές.

Οι συστημικές τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Προϋπόθεση είναι η επάρκεια του διαθέσιμου ορίου. Στη βάση αυτή, εν όψει της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου, οι τράπεζες συστήνουν στους πελάτες τους να ελέγξουν τα όριά τους και να ζητήσουν εφόσον είναι απαραίτητο την αύξησή τους.

Oι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε δόσεις με τους εξής τρόπους:

• Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση εξοφλείται στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ ή μέσω e-banking με την ταυτότητα οφειλής. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

• Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του φόρου χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.

• Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο TAXISnet και αφού έχει επέλθει η προθεσμία της πρώτης δόσης. Έτσι αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία δίνεται η ευκαιρία – υπό προϋποθέσεις να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 δόσεις. Η υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Α.Α.Δ.Ε., στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη της αίτησης.

Μιλούν τα νούμερα

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε πριν λίγο καιρό στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος και δείχνουν πως πολλοί φορολογούμενοι πλήρωσαν πέρυσι το φόρο τους με τις κάρτες τους σε πολλές δόσεις. Έτσι, η μέση ετήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 7% σε 1.995 ευρώ από 1.862 ευρώ το 2015. Σύμφωνα με την εγχώρια νομισματική αρχή, η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέσω των πιστωτικών.

Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες στο τέλος του περασμένου Μαΐου είχαν διαμορφωθεί στα 4,47 δισ. ευρώ έναντι 4,76 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 και 5,05 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015. Η πτώση δηλαδή σε λιγότερο από 1,5 χρόνο των σχετικών υπολοίπων προσεγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περυσινή χρονιά διενεργήθηκαν 35 συναλλαγές ανά χρεωστική κάρτα έναντι 28 το 2015, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 25%.


Newsroom