Και από Δευτέρα… τρέχουμε. Αξιοποιούμε τα υπόλοιπα των πιστωτικών μας καρτών, τα τελευταία διαθέσιμα των τραπεζικών μας λογαριασμών, μέχρι και τη δυνατότητα έντοκου διακανονισμού που προσφέρει η Εφορία για καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων σε 12 δόσεις, προκειμένου να ανταποκριθούμε και στη φετινή φοροκαταιγίδα, η οποία θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του β’ εξαμήνου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, από τη Δευτέρα, οπότε εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, όταν θα πρέπει να κλείσει και η τελευταία υποχρέωση της χρονιάς (σ.σ.: παραδοσιακά το έτος κλείνει με τέλη κυκλοφορίας), οι Ελληνες φορολογούμενοι -φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις- θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να πληρώσουν 29,233 δισ. ευρώ συνολικά ή 4,9 δισ. ευρώ τον μήνα. Τόσα υπολογίζει ότι χρειάζονται το υπουργείο Οικονομικών για να κλείσει η χρονιά εντός στόχων, δηλαδή για να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο υψηλότερο του 1,75% του ΑΕΠ.

Μπορεί στις αρχές του χρόνου να υπήρχε διάχυτη αισιοδοξία σχετικά με τη φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το σκηνικό όμως με την πάροδο των μηνών άρχισε να αλλάζει. Τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο -σαφώς λιγότερο απαιτητική περίοδος συγκριτικά με το β’ εξάμηνο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις- δείχνουν σημάδια έντονης κόπωσης. Το εξάμηνο έκλεισε με μια μικρή υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων, η οποία επίσης είναι «τεχνικής φύσεως». Αν δεν υπογραφόταν η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για να εισπραχθεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από ΦΠΑ (περίπου 300 εκατ. ευρώ), οι εισπράξεις από τον φόρο προστιθέμενης αξίας θα διαμορφώνονταν κάτω από τον στόχο. Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι ούτως ή άλλως κάτω από τον στόχο κατά 130 εκατ. ευρώ και αυτό πριν ξεκινήσει καν η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η αποθεματοποίηση των καπνικών προϊόντων που έγινε πέρυσι δημιουργεί προβλήματα φέτος, καθώς οι λιγότερες παραγγελίες φέρνουν και λιγότερα έσοδα. Το μόνο… δεκανίκι των φορολογικών εσόδων είναι οι εισπράξεις από φόρους προηγούμενων ετών: από τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων που παραμένουν ζωντανές μέχρι τον νόμο της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, η οποία έχει αποφέρει μέχρι τώρα περί τα 250 εκατ. ευρώ. Με αυτά και με αυτά, στο εξάμηνο εισπράχθηκαν 19 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ ανά μήνα), με αποτέλεσμα για το β’ εξάμηνο να απομένουν προς είσπραξη τα 29,233 δισ. ευρώ που προαναφέρθηκαν, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 48,243 δισ., ο οποίος, μάλιστα, είναι και αναθεωρημένος προς τα πάνω μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος του Μαΐου.

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα

Για να αυξηθεί η μηνιαία εισπρακτική επίδοση κατά 52% (από τα 3,2 δισ. ευρώ στα 4,9 δισ. ευρώ), θα πρέπει επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανταποκριθούν σε ένα πολύ «αυστηρό» χρονοδιάγραμμα καταβολής φόρων το οποίο προβλέπει τα εξής:

  1. Εως τη Δευτέρα θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, περίπου 1,233 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν θα το πληρώσει το σύνολο των 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων που υποβάλλουν κάθε χρόνο φορολογικές δηλώσεις. Θα καταβληθεί από 2,544 εκατομμύρια νοικοκυριά, τα οποία κατά μέσο όρο θα επιβαρυνθούν με 1.450 ευρώ φόρο. Εννοείται ότι ο μέσος όρος κρύβει την πραγματικότητα, η οποία είναι πολύ σκληρή για περίπου 500.000 νοικοκυριά, τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν πάνω από το 80% του φόρου και της φετινής χρονιάς. Μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να πληρωθεί, επίσης, η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (σ.σ.: στο υπουργείο Οικονομικών προσβλέπουν στο ότι οι επιχειρήσεις θα αναδειχθούν και φέτος σε μαξιλάρι για τον Προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι από πέρυσι έχει προκαταβληθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του φόρου της φετινή χρονιάς), αλλά και η πρώτη εκ των δύο δόσεων του ΦΠΑ για όσες εταιρείες τηρούν βιβλία με βάση το απλογραφικό σύστημα. Οσον αφορά τις μεγάλες εταιρείες, θα πληρώσουν ΦΠΑ για τον μήνα Ιούνιο, πρώτο μήνα της φετινής καλοκαιρινής σεζόν.
  2. Ο Αύγουστος φέρνει ΦΠΑ για όλες τις επιχειρήσεις (με απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία) αλλά και φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.
  3. Ο Σεπτέμβριος έχει ΕΝΦΙΑ (για πρώτη φορά φέτος, ενώ μετά την τροπολογία που κατατέθηκε Πέμπτη στη Βουλή θα αποπληρωθεί σε πέντε δόσεις, όπως και πέρυσι), 2η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και ΦΠΑ Αυγούστου για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνει και ο εκ νέου υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών για ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες βάσει των κερδών του 2016.
  4. Τον Οκτώβριο θα πληρωθεί ο πιο κρίσιμος ΦΠΑ της χρονιάς. Στις δηλώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα φανούν τα αποτελέσματα των καλοκαιρινών ελέγχων της ΑΑΔΕ αλλά και της χρήσης πιστωτικής κάρτας κατά τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες. Εννοείται ότι θα πληρωθεί και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.
  5. Ο Νοέμβριος θα είναι επίσης εξαιρετικά βαρύς μήνας, καθώς θα συμπέσουν ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και φόρος νομικών προσώπων. Επίσης, θα πληρωθεί η 2η δόση του ΦΠΑ από όσες εταιρείες τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας.
  6. Ο Δεκέμβριος κλείνει με ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.


του ΝΙΚΟΥ ΖΑΡΓΑΝΗ [email protected]