Τα κόμματα ως ζωντανοί οργανισμοί οφείλουν να ανανεώνονται. Κυρίως σε ιδέες αλλά και σε πρόσωπα, ώστε να ανανεώνεται και ο κόσμος στον οποίον απευθύνονται. Συνήθως αυτά πάνε μαζί. Στην Ελλάδα βέβαια συμβαίνει να ανανεώνεται ο κόσμος, αλλά να μην ανανεώνονται τα κόμματα. Ο κόσμος ωστόσο συνεχίζει να ψηφίζει από συνήθεια, εκτός κι αν υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις ή προκύψει κάποιο σοβαρό ραντεβού. Πολιτικός λόγος «πάμε σαν άλλοτε», επιχειρηματολογία «πάγωσε η τσιμινιέρα», κυρίως όμως αντιπαράθεση του τύπου «στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά». Και η ζωή συνεχίζεται slow motion.

Πρόσφατα, το έγκυρο εβδομαδιαίο περιοδικό «L’ Espresso» δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης στην Ιταλία τον Μάρτιο. Οι δημοσκόποι απευθύνθηκαν στους πιτσιρικάδες που γεννήθηκαν το 2000 και θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Τα «πρωτάκια» λοιπόν, η γενιά του Διαδικτύου, σε ποσοστό 40% δεν θα πάει να ψηφίσει. Εχουν προφανώς καλύτερα πράγματα να κάνουν για να «σκοτώσουν» την ώρα τους, μια και θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα παραφυλάει για να τους «σκοτώσει». Δεν το εκτιμούν, δεν το εμπιστεύονται και το χειρότερο φαίνεται ότι θέλουν να το «σκοτώσουν» πριν προλάβει αυτό να τους «σκοτώσει». Ενας, ίσως ο κυριότερος, από τους λόγους που οι νέοι, η γενιά που στην Ιταλία περιγράφεται ως «Generazione Zero», στρέφονται σε περιθωριακές πολιτικές δυνάμεις που χρεώνουν στη Δημοκρατία την αδυναμία των κομμάτων να αλλάξουν. Θα πείτε, αυτά συμβαίνουν σε άλλη χώρα, σε άλλους νέους. Αλλα ήθη, άλλα έθιμα. Λάθος. Οι 18άρηδες στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία του Διαδικτύου δεν έχουν σύνορα, έχουν κοινό κώδικα επικοινωνίας, κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς, κοινά όνειρα και ελπίδες. Ολα αυτά που δεν μπορούν να καταλάβουν οι ηγεσίες των κομμάτων, ή καλύτερα δεν θέλουν να καταλάβουν.

Η Ιταλία δεν πέφτει μακριά και τα ευρήματα μάλλον θα ήταν χρήσιμα να μελετηθούν από τα κομματικά επιτελεία στην Ελλάδα. Οι δικοί μας «πρωτάρηδες», όσοι γεννήθηκαν το 2001, δεν θα ψηφίσουν με γνώμονα την αυγουστιάτικη έξοδο από τα μνημόνια, ούτε όμως με κριτήριο το αφήγημα πως θα είχαμε βγει νωρίτερα. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση ο νέος σκέφτεται το μέλλον του να γράφει 400 ευρώ…


Newsroom