Σε μερικές ημέρες εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και εξακολουθούν να παραμένουν εκτός Taxisnet σχεδόν 600.000 φορολογικές δηλώσεις. Μεγάλα λογιστικά γραφεία εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να δοθεί μία ακόμα παράταση εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί με τις δηλώσεις των αγροτών.

Καθημερινά φτάνουν σωρηδόν στην Καραγεώργης Σερβίας τα αιτήματα για μια νέα ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής προθεσμίας ως τις 26 του μήνα έχουν πυκνώσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπουν αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς αναγνωρίζουν ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και σφάλματα. Την ίδια στιγμή, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών αναφέρουν ότι πριν λίγες ημέρες άρχισε να «τρέχει» στο σύστημα ένα νέο αρχείο βεβαιώσεων για τους ενστόλους, ενώ παρατηρούνται πολλά σφάλματα στη χρέωση των προκαταβολών επομένου έτους, τόσο στα νομικά όσο και στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν διακόψει εντός του 2016 και θα έπρεπε να ελέγχονται από το σύστημα, ώστε να αναγνωρίζονται και να μη χρεώνονται.

Ως χθες είχαν υποβληθεί περίπου 5.500.000 φορολογικές δηλώσεις, με τον μέσο ρυθμό να μη φτάνει τις 100.000 την ημέρα, παρά το ότι η διαδικασία έχει μπει στην τελική ευθεία, δείγμα του ότι οι υπόχρεοι παραμένουν διστακτικοί, πιθανότατα λόγω του «βάρους» στα τελευταία εκκαθαριστικά. Είναι ενδεικτικό ότι από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ξεπερνούν πλέον το 40% του συνόλου, ενώ ο μέσος φόρος έχει σπάσει το φράγμα των 1.200 ευρώ, όταν στην αρχή της διαδικασίας βρισκόταν στα επίπεδα των 750 ευρώ.

Τα πρόστιμα 

Tα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος είναι τα εξής:

100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που έχουν απλογραφικά βιβλία, δηλαδή όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα.

500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σημειώνεται, ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόστιμα επιβάλλονται και όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.


Newsroom