Μόλις πέντε ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2017, όλα δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα αναγκαστεί να δώσει παράταση, διαφορετικά το ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet θα καταρρεύσει. 

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα αιτήματα φοροτεχνικών για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου.

Το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης εξετάζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες ημέρες, δεδομένης και της λήξης της αρχικής προθεσμίας την προσεχή Παρασκευή, 30 Ιουνίου.

Πηγές από το υπουργείο διευκρινίζουν ότι η εξεταζόμενη παράταση θα είναι μικρής διάρκειας, έως 10 ημέρες, και δίχως δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει εδώ και εβδομάδες καταστήσει σαφές ότι δεν θα δώσει παράταση. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα φανεί αν θα τηρήσει αυτό που είπε ή αν θα ανακοινώσει άλλη μια παράταση συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων 10ετιών. Οι πιθανότητες γέρνουν προς το να υπάρξει παράταση. Άλλωστε, αυτή θα είναι «αναίμακτη» για το υπουργείο Οικονομικών καθώς όποτε και να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου.

Πέρυσι στις 22 Ιουνίου, είχαν υποβληθεί 3,9 εκατομμύρια δηλώσεις δηλαδή περισσότερες συγκριτικά με τη φετινή περίοδο. Κι όμως το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε τελικώς να προχωρήσει σε παράταση μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να συγκεντρωθούν τα 6,15 εκατομμύρια δηλώσεις. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει το «θαύμα» για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το σύστημα του Taxis μπορεί να υποδεχτεί περισσότερες από 200.000 δηλώσεις σε ημερήσια βάση.

Δυστυχώς για τους φορολογούμενους, θα επαναληφθεί η περυσινή ιστορία. Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πληρώνουν δύο ή και τρεις φόρους κάθε μήνα. Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος –και η διαδικασία με τα ανασφάλιστα ΙΧ που μπήκε εμβόλιμα και αυτή στον Ιούλιο- θα σταλούν και τα ειδοποιητήρια για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Όσοι δεν υποβάλουν έγκαιρα τις φορολογικές δηλώσεις για το 2017 κινδυνεύουν με πρόστιμο από 100 ευρώ ως και 500 ευρώ. Ήδη ωστόσο στο Taxinet ο συνωστισμός είναι μεγάλος, κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου των φορολογικών δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν, αλλά και των προβλημάτων που υπάρχουν με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Διαβάστε επίσης: Παπανάτσιου: Ερχεται παράταση για υποβολή των δηλώσεων


Newsroom