Εκπνέει σήμερα, Δευτέρα, η ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά πρόσωπα.

Για τα νομικά πρόσωπα η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, οι συγκεκριμένες ημερομηνίες υποβολής είναι οριστικά καταληκτικές.

Η πληρωμή του φόρου από όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό μπορεί να γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Ο μέσος φόρος για περίπου 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενους με χρεωστικό διαμορφώνεται σε 1.514 ευρώ έναντι 1.310 ευρώ το 2015.

Πέρυσι, περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων εκλήθησαν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 3,295 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος είχε διαμορφωθεί σε 1.310 ευρώ.

Φέτος τον ίδιο λογαριασμό – 3,293 δισ. ευρώ με βάση τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις έως χθες- καλούνται να τον πληρώσουν 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με το μέσο φόρο να ανέρχεται στα 1,514 ευρώ.

Η αιτία της αύξησης του μέσου φόρου, κρύβεται κυρίως στην αύξηση των προκαταβολών φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, αλλά και στην ακύρωση της έκπτωσης 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία δεν παρακρατήθηκε από μισθωτούς και συνταξιούχους για τους πρώτους μήνες του 2015 και αποτυπώνεται στα φετινά ραβασάκια.

Τα πρόστιμα 

Η εκπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων συνεπάγεται για τους φορολογούμενους:

*Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
*Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
*Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
*Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.


Newsroom