Βόμβα στα θεμέλια της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία κινδυνεύει να μετατραπεί σε παρωδία πριν καν από τη σύστασή της, βάζει η κυβερνητική πρόταση για τη Novartis. Η πρόταση χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά. Η απροθυμία των κυβερνητικών βουλευτών να σηκώσουν το βάρος της ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο κείμενο της πρότασής τους. Φαντάζει απίστευτο, αλλά η διατύπωση της πρότασης όχι απλώς δεν ζητά τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης ποινικών αδικημάτων για κανέναν, αλλά επί της ουσίας αποκλείει και κάθε ενδεχόμενο ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης από τη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι μόνος στόχος της κυβέρνησης ήταν η ομηρεία των πολιτικών της αντιπάλων. Ο κίνδυνος οι εργασίες της επιτροπής -όσο κι αν αυτές διαρκέσουν- να παραπέμπουν σε ακαδημαϊκή συζήτηση, και όχι σε δικαστήριο, είναι πιο ορατός από ποτέ.

Από μόνη της η σύγκριση με την πρόταση που είχαν καταθέσει οι ίδιοι βουλευτές για την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Σε εκείνη την περίπτωση, και αφού προηγουμένως είχε αναλυθεί λεπτομερώς το κατηγορητήριο, η πρόταση κατέληγε ως εξής: «Προτείνουμε τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 153 επόμενα του Κανονισμού της Βουλής, για την ενδεχόμενη τέλεση των παραπάνω αδικημάτων από τον αναφερόμενο στα έγγραφα των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπινών Δικαιωμάτων, πρώην υπουργό».

Στην περίπτωση της Novartis, ωστόσο, αυτό που ζητείται δεν είναι η διερεύνηση των αδικημάτων, αλλά η διερεύνηση του αν η Βουλή είναι αρμόδια να διεξάγει έρευνα. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Ως εκ τούτου τελικά και εν συνόψει προτείνουμε για τις παραπάνω υπό 3 και 4 αναφερόμενες πράξεις (σ.σ.: παθητική δωροδοκία, δωροληψία κρατικού αξιωματούχου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες) να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις και σε αρνητική περίπτωση να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Υψηλόβαθμη πηγή της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στην «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» δεν δίστασε να μιλήσει για πρόταση εκτός Κανονισμού της Βουλής, η οποία είναι ήδη στον αέρα. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 154 του Κανονισμού της Βουλής «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν». Κατά τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, στην πρόταση σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης όχι απλώς δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω -είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόταση αρκετοί υπουργοί περιγράφονται με τα αρχικά τους-, αλλά είναι αμφίβολο ακόμα και ποια είναι τα πρόσωπα εναντίον των οποίων στρέφεται η πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση τα βήματα της προκαταρκτικής είναι προδιαγεγραμμένα και οδηγούν σε δύο και μόνο σενάρια. Το πρώτο θέλει τη Βουλή να αποφασίζει πως τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της δωροληψίας κρατικού αξιωματούχου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, είτε εν συνόλω είτε κάποιο από αυτά, έχουν τελεστεί κατά την άσκηση καθηκόντων του υπουργού. Σε μια τέτοια περίπτωση η Βουλή θα σηκώσει τα χέρια και λόγω παραγραφής θα δηλώσει αδυναμία να προχωρήσει την έρευνα. Το δεύτερο θέλει τη Βουλή να αποφαίνεται πως τα αδικήματα δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα του υπουργού. Σε αυτή την περίπτωση η Βουλή θα αποφανθεί πως τα αδικήματα δεν εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ως εκ τούτου θα κριθεί ότι μόνη αρμόδια να τα διερευνήσει είναι η τακτική Δικαιοσύνη στην οποία και θα επιστραφεί ο φάκελος.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ

Τα φώτα στρέφονται πλέον στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τετάρτη και τη συζήτηση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η συζήτηση θα αρχίσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας με μυστική ψηφοφορία. Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων είναι να στηθούν δέκα κάλπες, μία ανά αναφερόμενο στη δικογραφία. Μόνο ενδεχόμενο να στηθεί μία κάλπη με ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές, οι οποίοι εμπλέκονται στην ψηφοφορία, να δηλώσουν ότι οικειοθελώς δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και ως εκ τούτου θα διασφαλιστεί η επιταγή του Κανονισμού, πως ο κάθε εμπλεκόμενος δεν δικαιούται να ψηφίσει για κατηγορία που στρέφεται εναντίον του.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η Βουλή, στη συζήτηση θα τοποθετηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι πλην του επιτρόπου στην Κομισιόν Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος την ίδια ώρα θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Ο προγραμματισμός προβλέπει περίπου 50 ομιλίες (βουλευτές, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, πολιτικοί αρχηγοί), με τους περισσότερους να εκφράζουν ήδη τον φόβο ότι η Βουλή δεν θα καταφέρει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, με συνέπεια να τη βρει το ξημέρωμα. 

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ

Η συζήτηση στην Ολομέλεια την Τετάρτη και η μυστική ψηφοφορία 

Εγκριτοι νομικοί κύκλοι, ωστόσο, επιμένουν πως η απάντηση έχει ήδη δοθεί από τη Δικαιοσύνη. Παραπέμπουν μάλιστα στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου, το οποίο είχε κρίνει ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας είχε παραγραφεί και μπορούσε να προχωρήσει η έρευνα μόνο για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως αυτό προκύπτει και από το διαβιβαστικό της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Κι αυτό γιατί αν θεωρούσε πως το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και της δωροληψίας κρατικού αξιωματούχου δεν ενέπιπτε στα υπουργικά καθήκοντα, δεν θα το είχε διαβιβάσει στη Βουλή. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η πρόταση νόμου των ΑΝΕΛ, οι οποίοι ζήτησαν το αδίκημα της δωροληψίας να μη θεωρείται πως εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα. Και μόνο το αίτημα αυτό ισοδυναμεί με παραδοχή πως με το ισχύον πλαίσιο το συγκεκριμένο αδίκημα εμπίπτει στα υπουργικά καθήκοντα και επομένως υπόκειται σε παραγραφή.

Τα φώτα στρέφονται πλέον στην Ολομέλεια της Βουλής και τη συζήτηση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ενδιαφέρον αναμένεται τεράστιο, καθώς ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τοποθετηθούν και μη κοινοβουλευτικοί, οι οποίοι εμπεριέχονται στην πρόταση, όπως ο Ελληνας Επίτροπος στην Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό της Βουλής, οι ομιλίες των εμπλεκομένων και των πολιτικών αρχηγών προσδιορίζονται για την Τετάρτη, με τη συνεδρίαση να κλείνει με μυστική ψηφοφορία.

 


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ