Με δριμεία επίθεση απάντησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», φέρεται να εισηγείται την κατάργηση των ποσοστώσεων προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ντόναλντ Τουσκ, πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις χώρες του «Βίζενγκαρντ» (Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία), θα υποστηρίξει ενώπιον των ηγετών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις είναι «διχαστικές και αναποτελεσματικές», σε μια «σαφή ένδειξη ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την πολιτική που δημιούργησε διχασμούς στην ήπειρο».

Αντιλαμβανόμενος ο Δ. Αβραμόπουλος τη δυσχερή θέση στην οποία θα βρεθεί η Ελλάδα, προχώρησε σε μια ασυνήθιστα σκληρή δήλωση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αμφισβητώντας ευθέως τον ρόλο του Τουσκ, επισήμανε ότι «το έγγραφό του είναι απαράδεκτο. Είναι αντι-ευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί». Συνεχίζοντας, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει «την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές». «Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ε.Ε., την αλληλεγγύη.

Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών» υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από μεμονωμένα κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα. Θέλοντας ο Δ. Αβραμόπουλος να ακυρώσει την ατζέντα που θα βάλει αύριο στη Σύνοδο ο Τουσκ, επί της ουσίας δηλαδή να αποκαλύψει το «βρόμικο» παιχνίδι του Πολωνού σε βάρος της Ελλάδας και της Ιταλίας, προχώρησε ακόμα περισσότερο λέγοντας προς όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι «η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης και των κοινών μας προσπαθειών, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελών», ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει η προστασία των εξωτερικών συνόρων να αντικαταστήσει την προστασία των προσφύγων. «Είναι νομική και ηθική μας υποχρέωση. Δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο» επισήμανε, ενώ διαφώνησε με την άποψη του Τουσκ ότι η μετεγκατάσταση δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς πάνω από 32.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί, και μάλιστα πάνω από το 90% των επιλέξιμων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επρόκειτο να τονίσει στην αυριανή Σύνοδο πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική, γεγονός που εξόργισε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, απ’ τη στιγμή μάλιστα που ο Πολωνός δεν είχε ενημερώσει ούτε τον ίδιο, αλλά και κανένα μέλος της Κομισιόν για την πρωτοβουλία του. Επί της ουσίας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται σε βάθος χρόνου, έκανε πρώτος την κίνηση ώστε να απομονώσει στην αυριανή Σύνοδο τις χώρες του «Βίζενγκαρντ» και να βγάλει στη σέντρα τον Τουσκ δημιουργώντας κλίμα σε βάρος του από τις υπόλοιπες χώρες.


Newsroom