Μπορεί τα τηλέφωνα στους υπουργούς να έχουν ήδη ξεκινήσει ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για το πότε θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Τις τελευταίες ώρες έντονες είναι οι διεργασίες, με τις πληροφορίες να θέλουν τον πρωθυπουργό να ετοιμάζει τη λίστα με τα χαρτοφυλάκια, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει σε όλα. «Ακόμα υπάρχουν ανοικτά ονόματα» έλεγαν μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου χθες στο Μέγαρο Μαξίμου στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, κυρίως οι τηλεοπτικές άδειες, ενώ φέρεται πως υπήρξε αναφορά και στις αλλαγές του υπουργικού συμβουλίου με τον πρωθυπουργό να έχει προχωρήσει ήδη σε «διερευνητικές» επαφές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πάντως μέχρι και τα μεσάνυχτα δεν είχαν φτάσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας προς υπογραφή τα Προεδρικά Διατάγματα για τις αλλαγές στα χαρτοφυλάκια, με την αγωνία των υπουργών να κορυφώνεται για τον επερχόμενο ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός είναι προσεκτικός στην επιλογή των προσώπων καθώς θέλει να διατηρήσει τις ισορροπίες με βάση τα δεδομένα του Συνεδρίου και τους ισχυρούς πόλους που δημιουργήθηκαν, αλλά και να χρησιμοποιήσει  εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα σηκώσει το τηλέφωνο και θα επιχειρήσει να κλείσει και τα ανοικτά χαρτοφυλάκια.

Πάντως αμετακίνητοι εξακολουθούν να θεωρούνται οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Πάνος Καμμένος, Χρήστος Σπίρτζης, Ανδρέας Ξανθός, Νίκος Κοτζιάς, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον Γιώργο Κατρούγκαλο να μετακινείται από το υπουργείο Εργασίας με την Έφη Αχτσιόγλου (στενή συνεργάτης του) να κερδίζει έδαφος για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη, ενώ ο Νίκος Φίλης θεωρείται πιθανό να μείνει στο υπουργείο Παιδείας. Έχει συζητηθεί, ωστόσο ο τομέας των Θρησκευμάτων να αυτονομηθεί και σε αυτή την περίπτωση ο Γιάννης Αμανατίδης θεωρείται ο πιο κατάλληλος .

Αμετακίνητος ή αναβαθμισμένος διατηρώντας σε κάθε περίπτωση την αρμοδιότητα των ΜΜΕ αναμένεται να είναι ο Νίκος Παππάς.

Στο νέο υπουργικό σχήμα δεν αποκλείεται να βρεθούν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Κώστας Μπάρκας, Φώτης Κουβέλης, αλλά και η Λούκα Κατσέλη.

Κλειστά τα χαρτιά του κρατάει ο πρωθυπουργός για τον Πάνο Σκουρλέτη,  ο οποίος μέχρι και χθες βρισκόταν στην Κοζάνη και δεν είναι ξεκάθαρο αν και ο ίδιος επιθυμεί μετακίνησή του σε άλλο χαρτοφυλάκιο.

Στάση αναμονής για την Δευτέρα

Η σκληρή στάση της ΝΔ για το θέμα των αδειών- όπως εμφανίστηκε και στη συζήτηση για την ψήφιση της τροπολογίας που μεταφέρει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ- εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι δεν αφήνει κανένα περιθώριο συναίνεσης και συνεπώς μέχρι την Διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη. Ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι θα γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες ώστε στη Διάσκεψη των Προέδρων να μπορέσει να υπάρξει απόφαση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.


Της Έφης Μπαρμπάτση