Η είδηση της «παρέμβασης» του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ και παλαιού γνώριμου επενδυτή στην Ελλάδα, Γουίλμπουρ Ρος, στον διαγωνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, έρχεται να καταγράψει την υπαρκτή πλέον «κόντρα» των αμερικανικών με τα κινεζικά επενδυτικά συμφέροντα στη χώρα και να δείξει» ότι το «σύστημα Τραμπ» δεν διστάζει να «δείξει τα δόντια του», όταν απειλούνται ζωτικής σημασίας συμφέροντα, όπως οι τράπεζες. Ο οικονομικός πόλεμος του «αετού» με τον «δράκο» συνεχίζεται και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το επόμενο επεισόδιο θα παιχτεί επί ελληνικού εδάφους, όπως έδειξε και το συμβάν κατασκοπείας που δεν πρέπει να βγαίνει εκτός του κάδρου των εξελίξεων…

Μπορεί οι Aμερικανοί να είναι οι παλαιότεροι επενδυτές στην Ελλάδα, με δεκάδες funds και τράπεζες να δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι Κινέζοι έγιναν, όμως, εσχάτως οι πιο επιθετικοί παίκτες. Τις συνεργασίες που ξεκίνησαν στο λιανεμπόριο με τη Folli Follie και την Jumbo ακολούθησαν πολύ πιο «μεγάλες» και στρατηγικές κινήσεις, όπως η απόκτηση του ΟΛΠ. Παράλληλα, οι Κινέζοι δεν κρύβουν το εντονότατο ενδιαφέρον τους για την ενέργεια, έχοντας ήδη αποβιβαστεί στον ΑΔΜΗΕ και εποφθαλμιώντας τη ΔΕΗ ή τις μονάδες της.

Για τους Αμερικανούς το καμπανάκι είχε ήδη χτυπήσει όταν η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής έφερε τις δύο υπερδυνάμεις της οικονομίας «απέναντι», επί ελληνικού εδάφους. Ο διαγωνισμός που τρέχει η Goldman Sachs για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας «έφερε» τέσσερις προσφορές για τη μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία. Οι τρεις ήταν κινεζικές και προέρχονταν από τα funds Fosun, Gongbao και WinTime, ενώ η τέταρτη ήταν ελληνοαμερικανική, από το σχήμα του fund Calamos και την Exin Group.

Με τις διαρροές από αξιόπιστες και μη πηγές να «εκτιμούν» την κινεζική προσφορά λίγο πιο μπροστά από την ελληνοαμερικανική, το παιχνίδι άρχισε να ξεφεύγει τις τελευταίες ημέρες, όταν αυτές άρχισαν να αναφέρονται και σε συνδυασμένες προσφορές των Κινέζων, που περιλαμβάνουν και εξαγορά ποσοστών διαφόρων τραπεζών. Κατά τις πληροφορίες αυτές, η Fosun έχει ενδιαφερθεί για το 10% της ΕΤΕ, ενώ το Gongbao για το 40% της Εθνικής!
Κάπου εκεί ήρθε και η παρέμβαση του Γουίλμπουρ Ρος, στις αρχές της εβδομάδας, ο οποίος σε επιστολή του προς τη διοίκηση της Εθνικής, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών έγραψε πως θα αποτελούσε θετική εξέλιξη η Εθνική Ασφαλιστική να καταλήξει στο ελληνοαμερικανικό επενδυτικό σχήμα του Calamos. Ολως τυχαίως, ο Ρος μετέχει στο σχήμα των Αμερικανών επενδυτών που, υπό τον Πρεμ Γουάτσα, ελέγχουν τη Eurobank… Τυπικά, πάντως, η επιστολή δεν εστιάζει τόσο στο ποιος επενδυτής θα αποκτήσει την ασφαλιστική όσο στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι θα ακολουθηθεί μια διαφανής και ανταγωνιστική διαδικασία…

Εντός ή εκτός διπλωματικών ορίων, η κίνηση του Αμερικανού υπουργού και τραπεζίτη δείχνει ότι «υπάρχει θέμα». Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το timing: λίγες μόνο ώρες μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Πεκίνο, σε ένα ταξίδι στο οποίο ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με εκπροσώπους της Fosun…

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, το θέμα ενδεχομένως να είναι και ευρύτερο, αφού ξεφεύγει από τα όρια του διαγωνισμού της Εθνικής Ασφαλιστικής. Και αυτό καθώς κινεζικό ενδιαφέρον υπάρχει και από την πλευρά του Silk Road για ποσοστό (25% κατά τις πληροφορίες) της Τράπεζας Πειραιώς.
Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι επί του παρόντος το ενδιαφέρον των Κινέζων είναι θεωρητικό (μια και δεν τρέχει κάποια διαδικασία πώλησης ποσοστών), αλλά υπαρκτό (μια και έχει προηγηθεί από την πλευρά τους ενημέρωση των αρμόδιων ελληνικών θεσμών). Βέβαια, για να μπορέσουν να «μπουν» Κινέζοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά από σοβαρές προϋποθέσεις, όπως η πολιτική έγκριση των δανειστών, η τεχνική έγκριση της ευρωζώνης και των αρμόδιων μηχανισμών (SSM κ.λπ.) και, βέβαια, η έλευση των κεφαλαίων. Ολα αυτά, ωστόσο, δεν αναιρούν το ενδιαφέρον, που είναι έντονο, λόγω των «θησαυρών» που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σε assets.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΜΑΞΙΜΟΥ

«Ρελάνς» από τις ΗΠΑ για να κρατήσουν τις τράπεζες

Στο ενδιαφέρον των Κινέζων προς τις τράπεζες εστιάζεται η ανησυχία των Αμερικανών, που, έχοντας επενδύσει κυρίως προς τις ανακεφαλαιοποιήσεις, έχουν ήδη πληρώσει (για την ακρίβεια, προκαταβάλει) αρκετά… Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο η ομάδα υπό το Fairfax έχει τοποθετήσει ήδη περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στη Eurobank και σήμερα καταγράφει μεγάλες ζημιές στην επένδυση. Οι Αμερικανοί προσδοκούν, βέβαια, υπεραποδόσεις στο σύντομο μέλλον, αλλά γνωρίζουν ότι κάποιος σήμερα μπορεί να μπει στις ελληνικές τράπεζες φθηνότερα.

Η αμερικανική πλευρά ετοιμάζει, μάλιστα, την αντεπίθεσή της. Πρόκειται για το πολυήμερο ταξίδι που θα κάνει ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στις ΗΠΑ, το οποίο προετοιμάζει μεθοδικά ο δραστήριος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Η επίσκεψη αυτή έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από το Μεγάρου Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις επιμέρους αποφάσεις στα επενδυτικά ζητήματα, θέλει να κρατά όχι μόνο ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, αλλά και «ζεστά» τα πορτοφόλια των Αμερικανών επενδυτών.
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαίωσαν, άλλωστε, προς την «Ε» την αναθέρμανση του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος με συγκεκριμένα μηνύματα τις τελευταίες εβδομάδες: «Είμαστε αντιμέτωποι με έναν ευχάριστο πονοκέφαλο», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, αναγνωρίζοντας βέβαια και την αντίθεση με τα κινεζικά.

Μάλιστα, η κυβέρνηση ίσως αντιμετωπίσει και σοβαρότερους πονοκεφάλους μετά το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του Κινέζου υπηκόου που συνελήφθη για κατασκοπεία στην Ελλάδα. Μια υπόθεση που, βεβαίως, δεν μπορεί να ξεφύγει από την ένταση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις επί ελληνικού εδάφους.
Για το Μαξίμου, το Πεκίνο και οι μπίζνες με τα funds του ασιατικού γίγαντα ταιριάζουν στο ιδεολογικό του προφίλ και πολλές φορές στις πρακτικές της. Από την άλλη, η Ουάσινγκτον ανταποκρίνεται περισσότερο στον πολιτικό της ρεαλισμό.

Σημεία-κλειδιά

Τα επόμενα επεισόδια στο «σίριαλ» θα καθοριστούν και από ορισμένα βαρόμετρα:
– Η στάση του αμερικανού επενδυτή Τζον Πόλσον (του Paulson & Co.), που διατηρεί μεγάλο ποσοστό στην Πειραιώς (9,3% επισήμως) αλλά και την Alpha Bank (άνω του 6%). Θα διευρύνει την παρουσία του ή όχι;
– Η στάση του μεγαλύτερου σήμερα ξένου επενδυτή στην Ελλάδα, Πρεμ Γουάτσα, που παρεμπιπτόντως επισκέπτεται τη χώρα στα τέλη του μήνα. Ο επικεφαλής του Fairfax, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει άλλες ζημίες από την ελληνική του εκστρατεία, θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική του.
– Η διοίκηση της Εθνικής, που επίσης στα τέλη του μήνα θα πρέπει, σε συνεργασία με την Goldman Sachs, να δώσει απάντηση στον γρίφο του διαγωνισμού για την Εθνική Ασφαλιστική. Οι περισσότεροι ποντάρουν σε έναν δεύτερο γύρο προσφορών…

Από την εφημερίδα «Επένδυση» 


του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ [email protected]