Να… τετραγωνίσουν τον κύκλο μέσα στις επόμενες 20 ημέρες καλούνται οι 310 εκτιμητές που τόλμησαν και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών για τον προσδιορισμό των εμπορικών, άρα και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. 

Ενδεικτικό του έντονου προβληματισμού στις τάξεις των εκτιμητών είναι το γεγονός ότι χρειάστηκε και συμπληρωματική πρόσκληση ενδιαφέροντος από το υπουργείο Οικονομικών, αφού είχε μείνει… «ορφανή» η μισή Ελλάδα, ενώ σε περίπου 6.500 Ζώνες υπήρχε μόλις ένας εκτιμητής! Ποιος είναι ο απολογισμός της προκαταρκτικής διαδικασίας; 218 εκτιμητές στην πρώτη φάση (λιγότερες από 10 οι εταιρίες) και άλλοι 92 στη δεύτερη φάση. Ετσι, υπό συνόλου περίπου 10.000 Ζωνών, σε 8.000 έχουν «εγκατασταθεί» τρεις εκτιμητές, ενώ σε 2.000, που εντοπίζονται σε δύσκολες περιοχές, υπάρχουν μόλις δύο εκτιμητές που καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Ο χρόνος που διαθέτουν οι εμπειρογνώμονες είναι ελάχιστος κι αυτό το αναγνωρίζουν και στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αν και δεν το παραδέχονται επισήμως, υπάρχει πάντα η σκέψη να «τραβήξει» η διαδικασία έως το σημείο «μηδέν», δηλαδή έως ότου χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τον ΕΝΦΙΑ στα νέα δεδομένα, για να ξεκινήσει και η εκκαθάριση του φόρου για το 2018. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι αν και το Μνημόνιο προβλέπει πως τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» οι νέες αντικειμενικές αξίες, η διαδικασία αυτή -που είναι και η πιο δύσκολη- μπορεί να διαρκέσει έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, την ώρα που οι υπηρεσίες θα «τρέχουν» παράλληλα τα σενάρια για τις αναγκαίες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Αυτό που αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στην «Επένδυση», είναι ότι σε πείσμα των όσων ακούγονται και γράφονται, δεν θα απαιτηθούν μεγάλες διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες. «Οι Τιμές Ζώνης ήταν αρκετά χαμηλά, άρα οι εμπορικές τιμές με την πτώση τους τα τελευταία χρόνια τις έχουν προσεγγίσει. Μόνο σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες είναι, πλέον, υψηλότερες των εμπορικών τιμών» σημειώνουν χαρακτηριστικά, δίνοντας και το στίγμα των διαθέσεων του υπουργείου για την κρίσιμη φάση της επεξεργασίας των εισηγήσεων των εκτιμητών.

Στην πραγματικότητα, οι 310 εκτιμητές θα κάνουν τη «βρόμικη» δουλειά, δηλαδή θα επιχειρήσουν τη χαρτογράφηση της κτηματαγοράς, περιφέρεια προς περιφέρεια και Ζώνη προς Ζώνη. Οι εκθέσεις τους θα παραληφθούν από Δευτεροβάθμια Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να «κοσκινίσει» τις περιπτώσεις, όπου θα καταγραφούν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εισηγήσεων των εκτιμητών και των σημερινών αντικειμενικών αξιών και στο τελικό στάδιο το υπουργείο Οικονομικών θα βάλει την υπογραφή του -με έντονο πολιτικό «άρωμα»- στις αντικειμενικές αξίες που θα πάρουν ΦΕΚ.

Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά να μην καταγραφούν μεγάλες διαφορές μεταξύ νέων και παλιών αντικειμενικών αξιών, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν και… ακροβατικά στον ΕΝΦΙΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν… στραβώσει το πράγμα, κοινώς προκύψει η τεκμηριωμένη ανάγκη μεγάλων αυξήσεων -γύρω στο 50%- στις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές, θα γίνει η ανάλογη αναπροσαρμογή συντελεστών στον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να μην αυξηθεί ούτε κατά μισό ευρώ ο φόρος στις συγκεκριμένες περιοχές. Και ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Θέμα διεύρυνσης της βάσης του φόρου -όπως ζητάνε και οι δανειστές- με μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα αγροτεμάχια δεν τίθεται. «Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν τα αγροτεμάχια στον Συμπληρωματικό Φόρο του ΕΝΦΙΑ» ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές. Αρα για ποιον χτυπάει η καμπάνα; Μα φυσικά για τις αποκαλούμενες «μεσαίες» περιοχές, που είναι και οι πολυπληθέστερες…


Του Γιώργου Παππού