Σημάδια επιτάχυνσης δείχνει ο πληθωρισμός τον Μάρτιο σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ. Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του Μαρτίου 2017 με τον αντίστοιχο του Μαρτίου 2016, προέκυψε αύξηση 1,7% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 με το 2015.

Ταυτόχρονα, o Γενικός ΔΤΚ τον Μάρτιο 2017, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2017, παρουσίασε άνοδο 1,8% έναντι αύξησης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Απριλίου 2016 – Μαρτίου 2017, σε σύγκριση με τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2015 – Μαρτίου 2016, καταγράφει μείωση 0,3% έναντι μείωσης 1,4% το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Η σύγκριση των τιμών

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,7% τον μήνα Μάρτιο 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2016, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

• Κατά 1,6% της ομάδας Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, ελαιόλαδο, πατάτες, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

• Κατά 2,8% της ομάδας Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα), τσιγάρα.

• Κατά 0,1% της ομάδας Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• Κατά 3,6% της ομάδας Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό.

• Κατά 8,6% της ομάδας Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στην αγορά αυτοκινήτων.

• Κατά 2,1% της ομάδας Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

• Κατά 1,7% της ομάδας Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία – κυλικεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

• Κατά 3,3% της ομάδας Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, μεγάλες οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές ή μη), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

• Κατά 2,7% της ομάδας Υνεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, παραιατρικές υπηρεσίες.

• Κατά 1,2% της ομάδας Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό – υπολογιστές – επισκευές. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στην εισφορά ΕΡΤ- συνδρομητική τηλεόραση.

• Κατά 0,3% της ομάδας Εκπαίδευση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• Κατά 2,0% της ομάδας Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα οχημάτων.

Στο 1,7% και ο εναρμονισμένος δείκτης 

Η εξέλιξη του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) του μηνός Μαρτίου 2017 (έτος αναφοράς 2015=100,0) έχει ως εξής:

Ο ΕνΔΤΚ του μηνός Μαρτίου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2016, παρουσίασε αύξηση 1,7% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 με το 2015.

Ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Μάρτιο 2017, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2017, παρουσίασε αύξηση 1,4% έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Απριλίου 2016 – Μαρτίου 2017, σε σύγκριση με τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2015 – Μαρτίου 2016, παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.


Newsroom